Кои са най-добрите естествени средства срещу настинка и грип?

Омега-3 киселините подпомагат имунната система и по този начин намаляват риска от грип и настинки.

Вече има много реклами, които ни обещават, че продуктите с натурална основа, ще ни предпазят от настинка и грип. Пазарът е пълен с всякакви естествени средства и добавки. Обещават ни, че ако се разболеем, тези добавки ще ни помогнат да ускорим нашето оздравяване, без усложнения. Кои от тези продукти наистина са ефективни и кои са просто рекламен трик, целящ изгода за търговците?

Най-добрите начини за предпазване от грипа са добрата хигиена, здравословното хранене, редовните упражнения, ваксината против грип. Въпреки това, често се случва да се разболеят и тези, които се пазят най-много. Има много средства с натурална основа, които могат да помогнат в повечето случаи, но въпреки това, много хора пилеят пари за какви ли не препарати, които не действат, или тяхното действие е много преувеличено. Как да се предпазим и да постигнем максимален ефект, да оздравеем колкото се може по-бързо, без да се налага да прахосваме излишни пари за глупости?

Приемът на капсули Омега-3 през целия сезон наистина помага

За да се възползвате от свойствата на ненаситените мастни киселини, които стимулират имунната система, особено ако не обичате да ядете големи количества риба, приемайте по една капсула омега-3, която ще увеличи действието на фагоцитите (клетки, борещи се с вредните бактерии). Чрез омега-3 ще намалите рискът от настинки и други респираторни инфекции, защото ще повишите потока на въздуха.

Намерете капсули рибено масло, които са пречистени и сдържат в себе си поне 1 г комбинирани DHA и EPA!

Приемайте през целият сезон Астрагалус – наистина помага

Това е непопулярен за нас китайски корен, който стимулира кръвните телца, които се борят с инфекциите (белите кръвни телца). Астрагалусът прави работата на имунната система по-добра, според последните изследвания. Не бързайте с него, защото ефекта от приемането му идва след около 6 – 8 седмици.

Леко преувеличената роля на ехинацеята

Това е билка, която може да повлияе на продължителността на симптомите на настинката, като ги намали, ако се приема от самото начало. От ехинацея може да се извлекат много различни екстракти – от стрити листа до активно вещество. Това е добавка, чието приемане не е за всеки, за това, по-добре се консултирайте с лекар, преди да се насочите към нея, особено в случаите, когато приемате и други лекарства. От ехинацея могат да се получат различни странични ефекти, като диария, обриви и хрипове, за това се консултирайте, преди да прибегнете до нея.

Витамин D може да се приема през целия сезон

Този витамин може да ви предпази от настинка и грип, той може да направи имунната ви система по-силна. Научно доказано е, че 1/3 от хората, които имат респираторни проблеми и инфекции на горните дихателни пътища, са с най-ниски нива на витамин D. Шест пъти по-голяма вероятност да се разболеят са болните от астма, които имат ниски нива на витамин D, отколкото останалите, които имат високи нива от него. За да се увеличи произвеждането та кателицидин, в организма трябва да има нормални количества витамин D. Кателицидинът е протеин, участващ в премахването на вирусите.

За да получават оптимално количество витамин D, повечето хора трябва да го набавят допълнително, чрез хранителни добавки. Той се произвежда в тялото от слънчевата светлина или храната, но понякога се налага, да бъде приеман под друга форма. Трябва да се приемат по 1000 IU дневно, за да се постигне най-добър ефект.

Когато сте болни, приемайте женшен – помага

Женшенът е полезен, но добавки, които го съдържат е добре да се приемат само когато има симптоми на настинка или грип. Доказано е, че хората, които го набавят редовно в организма си – по 2 капсули дневно, значително намаляват периода на заболяването и облекчават симптомите му. Женшенът е ефективен, но не всеки. Най-добър е северноамериканския и сибирския, които успяват да повишат интерплевкините (протеини, които помагат на имунната система) и белите кръвни телца.

Цинкът също помага

За сега има противоречиви мнения относно действието на цинкът като минерал, помагащ срещу вирусните заболявания, каквито са настинките и грипа. Някои смятат, че ако се приемат по 30 мг цинк в началото на настинката, нейния период ще бъде намален с половин – един ден. Той има доказано положително действие върху подобряването на имунната система, ако се приема предварително, преди болестта. За това повечето учени вярват, че той помага срещу настинката и грипа, като намалява тяхната продължителност. Въпреки това, не трябва да се прекалява с неговия прием, защото в големи дози, той може да блокира абсорбцията на други важни за организма минерали, както и да потисне имунната система. Ако има недостиг на цинк, може да се намали производството на бели кръвни телца и да се повиши риска от заразяване, но не трябва да се приемат дози, по-големи от 50 мг дневно.

Витамин C – ефективен само превантивно, много е преувеличена ефективността му

Да ядем храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове, чушки и т.н. със сигурност не е вредно, но ако разчитаме само на това, за да се предпазим от вирусни инфекции, няма да постигнем нищо. Според много изследвания, аскорбиновата киселина може да предотврати заболявания като грип и настинка, но има отношение към правилното функциониране на имунната система, особено ако се комбинира с други витамини и елементи, като селен, ехинацея или цинк.

Макар че е много трудно да бъде предозирано тялото с витамин C, защото излишното количество се изхвърля, ако се приемат големи количества – над 2 – 3 грама дневно, може да се предизвикат стомашно разстройство, камъни в бъбреците, както и вътрешно кървене при децата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.