Наблюдение на болния

young man in sleepwear suffering from headache in morning
Photo by Andrea Piacquadio

Грижите за болния предполагат не само точно провеждане на предписаните мерки, но и непрекъснато наблюдение.
Внезапно настъпващи прояви, като промяна в цвета на кожата, кръвоизливи, болки, разтрисане и др., са важни указания за лекуващия лекар. Всяка доловима промяна във вида, общото състояние, в начина на реагиране или в отделяните урина и изпражнения трябва да се записва и да се съобщава на лекаря.

Цвят на кожата

Промяната в цвета на кожата е най-очевидният признах. Преценката е възможна само при дневна светлина.
Цветът на кожата у здрави е бледорозов до червеникав. Кожата е гладка и еластична. Ако болният е по-бледен от обикновено, без да е ясна причината за това (напр. травма, уплаха, страх), тази промяна е важно указание за лекаря и повод за грижливо изследване на болния.
Равномерно засилващото се зачервяване е указание за повишаване на температурата. В такъв случай се препоръчва проверка с помощта на термометър. Може да бъде налице и покачване на кръвното налягане.
Синият оттенък на кожата е указание за относителен недостиг на кислород в кръвта. Независимо от очакваното идване на лекаря препоръчително е да се осигури достъп на свеж въздух в помещението.
Кожните обриви могат да бъдат симптом при много заболявания. Лекарят трябва да получи точни сведения за времето и мястото на появата на първите изменения.
Съществено значение има жълтият оттенък на кожата, който може да бъде от жълто, жълтозелено до сивокафяво. Тази находка ще задължи лекаря с помощта на лабораторни изследвания на кръвта в урината да изясни причината.
Херпесът е проява, която най-често се надценява, но и нерядко се пропуска. Независимо че не е специфичен, този признак може да бъде ценно указание за лекаря.
При някои заболявания в организма се задържа вода и се образуват отоци. Ако натиснем силно с пръст опънатата кожа, най-добре над подлежаща кост (напр. в областта на големия пищял на подбедрицата), на мястото се очертава малка вдлъбнатина, която след време се изглажда.
Отоците също трябва да бъдат посочени на лекаря. Те се наблюдават при сърдечни, съдови, чернодробни или бъбречни заболявания.

Израз на лицето

Изразът на лицето говори много за състоянието на болния. Лекарят получава важни данни за естеството на заболяването. Значение имат следните изменения:

  • загубен блясък на очите и безцелно фиксиран поглед;
  • отпаднал израз на лицето, бледост, изострени очертания на носа;
  • оток на лицето, особено в областта на очите;
  • болезнено изкривени черти на лицето

Внезапната поява на един от тези признаци налага лекарят да бъде уведомен незабавно.
Значителната загуба на течности, причинена от повръщания или диария, може да доведе до бързо измършавяване. Кожата образува дълбоки гънки. При нейното повдигане те остават за кратко време непроменени. В такъв случай още преди идване

то на лекаря трябва да се положат грижи за изобилно даване на течности, тъй като това е застрашаващо живота състояние (особено при деца).

Дъх от устата

Миризмата на дъха може да бъде важно указание за състоянието на болния. Най-често то е придружаващо явление при стомашни заболявания, типична е при възпаление на сливиците (ангина), при заболявания на зъбите и венците, също така при някои заболявания на обмяната на веществата. Тъй като чрез белите дробове се отделя не само въглероден диоксид, но и други отпадни продукти на обмяната, издишваният въздух съдържа характерни примеси, които му придават специфична миризма, например:

– миризма на гниещи ябълки при диабетна кома;
– миризма на прясна урина при уремия вследствие нарушение на бъбречната функция;
– миризма на пресен черен дроб при чернодробна недостатъчност;
– блудкаво-сладникава миризма при ангина;
– неприятна гнилостна миризма при гнойни процеси.

Загуба на съзнание

При разстройства в съзнанието болният не реагира на силно повикване, след напръскване със студена вода, при дразнене на ноздрите или ходилата. В такъв случай незабавно трябва да се повика „Бърза помощ“, като същевременно се уведоми и лекуващият лекар. Това състояние може да бъде застрашаващо живота. Ако се преустановят пулсът и дишането, незабавно трябва да се потърси „Бърза помощ“, тъй като единствено неотложно предприетите мерки могат да предотвратят настъпването на трайни увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.