Морков – Daucus carota

Латинско име на морков

Daucus carota (Apiaceae)

Имена на чужди езици на морков

carrot (английски); carotte (френски); gelbe Rube, Karotte, Mohre (немски); carota (италиански); zanahoria (испански)

Разпространение на морков

Расте по цял свят в умерените климатични пояси, а у нас го отглеждаме като градински зеленчук в различни сортове. Сее се през пролетта, лятото или есента и вирее най-добре върху плодородните алкални почви, изложени на слънце или полусянка. Диворастящото растение е широко разпространено из цялата страна: по тревистите места, храсталаците, край пътищата и из посевите като плевел и бурен.

Описание на морков

Двугодишно растение с изправено стъбло и пересто наделени листа, което издържа на студ. През първата година образува само листа и месест кореноплод, а едва през втората се появява цветоносното стъбло и семената. На височина достига между 30 и 100см, а на широчина – до 60см. През лятото цъфти с малки бели цветове, а плодовете му са покрити с шипчета. Цветовете са дребни, разположени в сложни сенници; в основата на главните лъчи на сенниците има обвивка от листчета. Чашка липсва. Венчето е дребно, съставено от 5 бели, несраснали листчета. Тичинките са 5. Плодът е сух, разпадлив на две половинки, дълги 2—3 мм и с гребенести наращения по повърхността им. Развива стъбло през втората година и цъфти в началото на лятото.

Дрога (Използваема част) на морков

Обикновено берем свежия кореноплод, а по-рядко семената и маслото. Това става през лятото и може да се изсуши, за да се приготвят от него мазила и течни екстракти. Узрелите семена също се сушат, като от тях се дестилира масло. Корените могат да се вадят и преди, и след узряването.

Съдържание (Химичен състав) на морков

В корените на моркова се съдържат много каротин и витамини В1, В2 и С. Откриват се още пантотенова киселина, етерично масло, захари и кумарини. В семената има най-вече етерично масло, флавоноиди, тлъсто масло и др.

Действие и приложение на морков

Богат източник на каротени са и вътрешно се използват при глисти, гастрити, кокоша слепота, камъни в бъбреците, цистити и проблеми с менструацията при жените. Морковите подобряват храносмилането и коронарното оросяване. Външно се прилагат при изгаряния и упорити незарастващи рани.

Приготвяне на морков

От морковите се прави и пие сок – по една кафена чашка два пъти на ден за най-много 45 дни. След почивка от 20 дни този цикъл може да се повтори. Настърганите моркови със захар подобряват зрението, като се приемат по два лъжици на ден в продължение на два месеца. За спиране на диарии при децата морковите се сваряват, правят се на каша и се дават неподсладени по 3-4 лъжици на всеки 3 часа. Етеричното морковено масло намира приложение в козметичната индустрия за производството на кремове и продукти против бръчки.

Внимание: Прекомерната консумация на моркови може да доведе до жълто оцветяване на дланите и лигавицата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.