Морковите

Морковът е зеленчук, който се слави като изключително полезен за здравето на човека. Богат е на витамините A, B и C и е любим на хората, които обръщат внимание на здравословното си състояние, особено заради способността си да повлиява благоприятно очите и кожата.

Според проучвания, само един морков е толкова хранителен, че е достатъчен, за да ви снабди с цялото необходимо количество витамин A за деня. Известно е, че този витамин е съществен за доброто зрение, но той също така е отличен и за кожата. Учените са доказали, че морковите притежават свойства, които помагат при защитата на кожата от вредните въздействия на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Следователно, включвайки моркови в менюто си, вие всъщност значително ще подобрите здравето както на очите, така и на кожата си.

След като морковите са толкова богати на витамин A спокойно можем да кажем, че те са съществени при борбата с очни заболявания като кокоша слепота. Тя се нарича още нощна слепота и представлява смущение в зрителната адаптация към тъмно, което води до нарушено нощно виждане. Често срещана е сред хората, които имат недостиг на витамин А в организма. Но как точно морковите помагат срещу това заболяване?

В морковите витамин А всъщност е под формата на бета – каротен. В тялото бета – каротенът се преобразува във витамин А, който действа положително върху зрението, като подобрява функциите на ретината, и предотвратява изсъхването на роговицата. Редовното консумиране на моркови не е основното средство за лечение на кокошата слепота, но със сигурност е отличен начин да укрепите здравето на очите си и да намалите бъдещия риск от някои дегеративни очни заболявания като катаракта и глаукома.

Но яденето на моркови помага не само при проблеми със зрението – то има роля и за предотвратяването на някои кожни заболявания. Бета – каротенът от зеленчука е много мощен антиоксидант, който помага при защитата на тялото от вредните свободни радикали, с които то може да бъде атакувано при прекомерно излагане на слънце. Слънцето е водещият причинител на много кожни проблеми и чрез консумация на правилните количества бета – каротен тези ефекти могат да бъдат предотвратени или дори обърнати. Според проучвания, ако всеки ден усвоявате поне по 10 милиграма бета – каротен от моркови в рамките на една седмица, това значително ще намали свързаните със слънцето тъмни петна и като цяло поражения по вашата кожа. Това означава, че консумирайки моркови редовно, вие може да забавите значително процеса на стареене на кожата и да се предпазите от петна, бръчки и дори кожен рак.

Ползите от яденето на моркови са неоспорими, но трябва да знаете, че ако прекалявате с него това може да доведе до някои неприятни състояния. Дневната нужда от бета – каротен е от в рамките на 8 – 10 милиграма. Това количество се съдържа в морков с размери от порядъка на 17 – 20 сантиметра. Консумацията на по – голямо количество може да доведе до състояние, наречено каротенемия. При него кожата става жълтеникава вследствие прекомерната употреба на моркови.

Прекаляването с морковите може да доведе и до някои други здравословни проблеми като например поражения на черния дроб или дори сърдечни заболявания. Причината за това е високият прием на витамин А. Експерти настояват, че консумацията трябва да бъде ограничена до не повече от един 20 – сантиметров морков на ден.

Повечето хора смятат, че извличат максималното от морковите, като ги ядат сурови, но според проучвания по този начин се усвояват едва 5% от бета – каротена. Значително по – добри резултати в тази насока се постигат при варенето на морковите. Препоръчва се и тяхното съхранение в хладилник преди консумация.

Ако страдате от недостиг на витамин А, не се колебайте да включите повече моркови във вашето меню. Ще бъдете изненадани колко много може да направи един толкова малък зеленчук за здравето на вашите очи и кожа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.