Мораво рогче – Claviceps purpurea

Латинско име на мораво рогче

Claviceps purpurea (Fries) Tulasne (Clavicipitaceae)

Други български имена на мораво рогче

роговица, ръжено рогче, главня

Разпространение на мораво рогче

Има 35 известни вида, които се срещат по целия свят. Расте предимно по планинските райони, където се сее ръж. Расте като паразитно растение по ръжените класове. Днес се отглежда и изкуствено.

Описание на мораво рогче

Представлява отровна гъба с дължина до 1см и вретенообразна структура. Има виолетов до черен цвят и обикновено паразитира в плодниците на ръжта. Има три стадия на развитие.

Дрога (Използваема част) на мораво рогче

Използват се рогчетата след узряването през лятото, когато ръжта се вършее. Събира се механично и се суши на температура до 35 градуса. Ако се съхранява прекалено дълго време гранясва, заради високото си съдържание на тлъсто масло. Изсушената гъба има лека миризма и лош маслено горчив вкус. Преработва се на алкалоиди и екстракти.

Съдържание (Химичен състав) на мораво рогче

Ергостерол, алкалоиди (ерготамин, ергометрин, ерготин, ергобазин, ерготоксин, ергокорин, ергостерин и ергозин), тлъсто масло, багрила, белтъчини и циклични протеини (хистамин, тирамин, аминокиселини и др.).

Действие и приложение на мораво рогче

От моравото рогче се произвеждат препарати, които засилват контракциите на матката при раждане, както и средства за маточно кръвоспиране, срещу мигрена, нарушено кръвообращение и др. Използва се още при лека диария и начален стадии на катаракта (перде на очите). В народната медицина го използваме срещу бяло течение, слаби аортни клапи, парализи, лошо кръвообращение, кръвохрачене и нечувствителност.

Приготвяне на мораво рогче

Използва се само под формата на готови фармацевтични препарати. Като бергамин се използва при тиреотоксикози, неврози и Базедова болест. Като кофергамин успокоява мигрена и главоболие, а като ерготин се използва са засилвани на маточните контракции и при спиране на кръвоизливи.

Внимание: Моравото рогче се използва само след лекарско предписание и наблюдение! Растението е силно отровно и не се използва в домашни условия! Противопоказно е от пациенти с увреждания на бъбреците и сърдечна недостатъчност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.