Момина сълза – Convallaria majalis

Латинско име на момина сълза

Convallaria majalis – сем. Liliaceae

Други български имена на момина сълза

гергьовденче, бисерче, майче

Имена на чужди езици на момина сълза

lily-of-the-valley (английски); muguet (френски)

Разпространение на момина сълза

Среща се най-вече в Европа, но расте също и в Северна Америка и Азия. Най-често се открива из градините, а по-рядко в диво състояние. В България вирее сред поляни, храсталаци, градини и сенчести градини. Почти не се среща в планините. Издържа на студ и обича влажните и полусенчести места.

Описание на момина сълза

Многогодишно тревисто растение с изправено стъбло, достигащо до 23-30см. Листата му са с елипсовидна форма и имат жилки по дължина. Цъфти с до 13 бели, дребни, кълбесто-звънчевидни, събрани на върха на стъблото в рядко, обърнато на една страна, гроздовидно съцветие. Околоцветникът е шестлистен, сраснал. Тичинките са 6, прикрепени в основата на околоцветника. Плодникът е 3-гнезден с горен яйчник. Плодът е малка червена ягода. Цъфти в края на пролетта.

Дрога (Използваема част) на момина сълза

Берат се цветовете, листата, както и цялата надземна част (Herba Convallariae). Използва се и маслото. Момината сълза се суши на температура до 60 градуса. Надземната част в свежо състояние е с висока биологична активност, която намалява след изсушаването. Всичките части на момината сълза са отровни!

Съдържание (Химичен състав) на момина сълза

Сърдечни гликозиди (най-вече в цветовете, където са до 0,6%) – конвалатоксол, конвалатоксин, конвалозид. При хидролиза конвалатоксинът се разпада на строфантидин (агликона) и L-рамноза. Съдържа още етерично масло с фарнезол, конваларин (сапонин) и флавоноиди.

Действие и приложение на момина сълза

Използва се вътрешно при кардиална астма, акутен и хроничен ендокардит, аритмия, тиреотоксикоза, сърдечни неврози при критическата възраст, при бременност и сърдечни заболявания от хора, с утежнено състояние, страдащи от други заболявания (астма, дисменорея, хидропс). От момината сълза се произвеждат препарати, които действат тонизиращо на сърцето, антиаритмитично, упойващо и диуретично. Използват за лечение на лека сърдечна недостатъчност, както и след преминато лечение с дигиталис.

Приготвяне на момина сълза

Прилага се като тинктура по 20 капки с вода, 2-3 пъти на ден. Често се комбинира с бомиди и валериана.

Внимание: Момината сълза е силно отровна билка! Да не се използва от хора, прекарали мозъчен инсулт, миокарден инфаркт и други подобни. Възможните странични ефекти при предозиране включват гадене, повръщане, гърчове и дори кома. Ако препаратите от момина сълза не са пречистени от сапонините, не се препоръчват при гастроинтестинални смущения и заболявания на черния дроб или бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.