Миризлив кукуряк – Helleborus odorus Walds t. et Kit.

Helleborus-odorus миризлив кукуряк

Латинско име на миризлив кукуряк

Helleborus odorus – Сем. Ranunculaceae — Лютикови

Други български имена на миризлив кукуряк

Имена на чужди езици на миризлив кукуряк

Описание на миризлив кукуряк

Многогодишно тревисто растение с дланевидно разсечени до основата си листа, дяловете на които (7—16 на брой) са едро напилени. Приосновните листа през зимата не умират. Чашката е
4- листна, венчевидна, жълтозелена, запазваща се при узряването на плодовете. Венечните листа, на брой 8—12, са много малки и видоизменени в нектарници. Тичинките са много на брой. Плодолистите са 3-—8. всеки затворен за себе си, но често сраснали помежду си в основата си. Плодът е сборен. Всяко плодче е с много семена и се разпуква по шева си. Отровно растение! Цъфти рано през пролетта.

Разпространение на миризлив кукуряк

Из храсталаците, редките гори и поляните, в предпланинския пояс на цяла Северна България и отчасти на Южна България, а също в планинските области на Югозападна България.

Дрога (Използваема част) на миризлив кукуряк

Коренището с корените (Radix Hellebori).

Съдържание (Химичен състав) на миризлив кукуряк

Отровните гликозиди хелеборин и хелебореин. Те се посочват за вида Н. niger L., който у нас не расте, но вероятно се съдържат и в Н. odorus. Waldst. et Kit.

Действие и приложение на миризлив кукуряк

Притежава действието на Н. niger. На централната нервна система действува седативно, при бъбречни заболявания — диуретично, върху дейността на сърцето — регулиращо. Поради токсичността му кукурякът може да се използува за лечение само под лекарски контрол.
Българската народна медицина препоръчва отварата от коренището на кукуряка в малки дози 1/2 чаена лъжичка корен на 0,5 вода) против тумори, хемороиди, кашлица, плеврит, туберкулоза, за промиване на гнойни рани, против пърхот и за растене на косата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.