Мечо грозде – Arctostaphylos uva-ursi

Латинско име на мечо грозде

Arctostaphylos uva-ursi – сем. Ericaceae

Други български имена на мечо грозде

кукузе, диви черешки

Имена на чужди езици на мечо грозде

bear-grape, bearberry, hog-cranberry, kinnikinnick, mealberry, mountain-box, upland-cranberry (английски); bousserole, raisin d’ours (френски); Barentraube (немски); orsella (италиански); gayuba (испански)

Разпространение на мечо грозде

Среща се край иглолистните гори, планините, сухите и каменисти поляни. У нас расте по почти всички планински райони.

Описание на мечо грозде

30-сантиметров, дребен, вечнозелен, пълзящ храст с полегнали стъбло и тъмнокафява кора. Листата му са вечнозелени, с яйцевидна форма, стеснени в основата си, кожести, закръглени, имат къса дръжка и власинки по ръба си. На върха си или заоблени, или с късо и извито назад връхче. От долната страна са светли, а отгоре тъмнозелени. Цъфти през Юни и Юли с дребни, бели или розови цветове, които са звънчевидно кълбести и имат 10 тичинки. Ражда червени плодове с по 6 костилки.

Дрога (Използваема част) на мечо грозде

През Май и Юни се берат листата, като скубането на растението е забранено.

Съдържание (Химичен състав) на мечо грозде

Листата на мечото грозде притежават отначало стипчив, а след това металическо-сладникав вкус. Те се разпознават от листата на червената боровинка, които не са мрежесто-вдлъбнато жилковани и по долната си страна са осеяни с множество жлезички, които се виждат като малки точки.

Химичен състав на мечо грозде

фалфонол (изокверцитин и хиперозид), дъбилни вещества (елаготанини и галотанини), етерично масло, арбутин, елагова и мравчена киселина.

Действие и приложение на мечо грозде

Вътрешно се приема при цистит, пиелит, нефропиелит, камъни или пясък в бъбреците или жлъчката, диабет, високо кръвно, хематория, хемороиди. Действа противотуморно и антисептично за пикочните пътища.

Приготвяне на мечо грозде

Листата се нарязват на ситно и 2 супени лъжици от тях се накисват 2 чаши студена вода за 24 часа. Сварява се за 5 минути, след което се прецежда и се пие за един ден. Като антисептично лекарство се приема под формата на настройка. Като към 1-2 супени лъжици 3-4 пъти на ден може да се прибави и 1 чаена лъжица сода за хляб, която засилва действието.

Внимание: В по-големи дози билката предизвиква изостряне на възпалителните изменения в туболарната система на бъбреците, което е съпроводено от повръщане и разстройство. Поради тази причина мечото грозде се приема в комбинация с други билки. Също така дразни маточната мускулатура и не се препоръчва за използване от бременни жени. Отварата от листата не се препоръчва поради това, че при варенето се извлича значително количество танинови вещества, които дразнят стомаха и червата. Не трябва да се употребява продължително време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.