Мед против кашлица – сладкото лекарство

мед против кашлицаЛекарствата не винаги са приятни. Но лъжичката мед против кашлицата е и приятна и полезна.

Наред с медицинските препарати понякога ние използваме алтернативни методи за лечение на кашлица, за да се справим с простудата, особено при деца. Клиническите изследвания, в които са участвали болни с инфекции на горните дихателни пътища (105 човека на възраст от 2 до 18 години) са показали, че мед може да помогне в този случай. Изследователите са сравнили ефективността на меда с лекарствени препарати изписвани без рецепта или отсъствието на лечение.

На децата от 2 до 5 години са давали преди сън по половин чаена лъжичка синапен мед. На децата от 6 до 11 години  – по една чаена лъжичка . На по-големите деца – по 2 ч.л. В края на краищата медът се е оказал най-доброто средство против кашлица, което значително е подобрило нощния сън при децата. Приятното допълнение е, че медът е подобрил и съня на родителите.

Как именно действа меда не е известно до край. Предполага се, че той смекчава гърлото и стимулира изработването на слюнка, което намалява кашлицата.

Важно предупреждение

Никога не давайте мед на деца до една година, тъй като той може да съдържа спори на бутулизма, смъртно опасни за бебетата. За деца по големи от 12 месеца медът е безопасен.

Лекарство проверено от времето

Целебните свойства на меда са известни от древността. Той не само лекува кашлицата, но и съдържа много полезни вещества, сред които:

  • Антиоксиданти, витамини С и Е. Колкото по-тъмен е цвета на меда, толкова повече хранителни вещества той съдържа.
  • Минерални вещества (магнезий, калий, калций, натриеви соли, желязо, фосфати).

Продукти на пчеловъдството

Вкусът на меда зависи от нектара, който пчелите събират от цветята. Вкусът е различен – от сладък до горчив. Специалистите са единни, че най-разнообразен по състав на хранителните вещества е тъмния мед.

Медът струва относително евтино, усвоява се лесно и служи за безопасна алтернатива на лекарствените препарати против кашлица. Срокът за съхранение на меда е практически неограничен. Единственото условие е да се държи в прохладно тъмно място в плътно закрит буркан.

Така, че следващия път , когато вашето дете хване простуда, търсете лекарство не в аптеката, а на кухнята. Чашка горещ чай с лъжичка мед ще направят чудо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.