Мед против кашлица – сладкото лекарство

мед против кашлицаЛекарствата не винаги са приятни. Но лъжичката мед против кашлицата е и приятна и полезна.

Наред с медицинските препарати понякога ние използваме алтернативни методи за лечение на кашлица, за да се справим с простудата, особено при деца. Клиническите изследвания, в които са участвали болни с инфекции на горните дихателни пътища (105 човека на възраст от 2 до 18 години) са показали, че мед може да помогне в този случай. Изследователите са сравнили ефективността на меда с лекарствени препарати изписвани без рецепта или отсъствието на лечение.

На децата от 2 до 5 години са давали преди сън по половин чаена лъжичка синапен мед. На децата от 6 до 11 години  – по една чаена лъжичка . На по-големите деца – по 2 ч.л. В края на краищата медът се е оказал най-доброто средство против кашлица, което значително е подобрило нощния сън при децата. Приятното допълнение е, че медът е подобрил и съня на родителите.

Как именно действа меда не е известно до край. Предполага се, че той смекчава гърлото и стимулира изработването на слюнка, което намалява кашлицата.

Важно предупреждение

Никога не давайте мед на деца до една година, тъй като той може да съдържа спори на бутулизма, смъртно опасни за бебетата. За деца по големи от 12 месеца медът е безопасен.

Лекарство проверено от времето

Целебните свойства на меда са известни от древността. Той не само лекува кашлицата, но и съдържа много полезни вещества, сред които:

 • Антиоксиданти, витамини С и Е. Колкото по-тъмен е цвета на меда, толкова повече хранителни вещества той съдържа.
 • Минерални вещества (магнезий, калий, калций, натриеви соли, желязо, фосфати).

Продукти на пчеловъдството

Вкусът на меда зависи от нектара, който пчелите събират от цветята. Вкусът е различен – от сладък до горчив. Специалистите са единни, че най-разнообразен по състав на хранителните вещества е тъмния мед.

Медът струва относително евтино, усвоява се лесно и служи за безопасна алтернатива на лекарствените препарати против кашлица. Срокът за съхранение на меда е практически неограничен. Единственото условие е да се държи в прохладно тъмно място в плътно закрит буркан.

Така, че следващия път , когато вашето дете хване простуда, търсете лекарство не в аптеката, а на кухнята. Чашка горещ чай с лъжичка мед ще направят чудо.

One Reply to “Мед против кашлица – сладкото лекарство”

 1. Иванка Стоянова :

  Здравейте,
  Благодаря за интересния текст!

  Ще си позволя да коментирам само последния ред – в случай, че той не е просто една метафора:
  „Чашка горещ чай с лъжичка мед ще направят чудо.“

  „Консумацията на чаша топла вода с мед сутрин е препоръчителна и се практикува от мнозина. Тази напитка помага за редуциране на теглото, както и за прочистване на токсините в организма. Замисляли ли сме се дали е полезно добавянето на мед към гореща вода, чай или друга напитка?

  Според данни на проучвания пчелният продукт носи ползи на организма, когато се консумира в суров вид, тъй като има противовъзпалителни и антибактериални свойства. В допълнение, вкусът и хранителните качества на продукта остават непокътнати, когато той се консумира в суров вид. Когато се нагрее при висока температура или се добави към гореща вода или чай, медът губи своите хранителни свойства и в някои случаи може дори да бъде токсичен за здравето.

  Според Аюрведа нагрятият мед може да има вредни ефекти. В данни на проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Research in Ayurveda, се установява, че pH на меда, нагрят до 60 и 140 градуса по Целзий, има значително покачване в нивата на хидроксиметилфурфурол. Това вещество се образува вследствие на дехидратацията на богатите на въглехидрати храни, като реакция при намаляване на захарите.

  Някои количества от веществото, в което хидроксиметилфурфуролът се метаболизира, може да бъдат потенциално опасни за здравето.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.