Медицинска ружа – Althaea officinalis

Латинско име на медицинска ружа

Althaea officinalis – сем. Malvaceae

Други български имена на медицинска ружа

бяла ружа

Имена на чужди езици на медицинска ружа

marshmallow, white-mallow(английски); guimauve officinale, guimauve sauvage (френски); Eibisch (немски); malvavisco (испански)

Разпространение на медицинска ружа

Расте по Средиземноморието, Мала Азия, Средна и Атлантическа Европа, а в България вирее по влажните тревисти места и храстите около реките и блатата. Среща се и по градините като културно растение

Описание на медицинска ружа

2-метрово многогодишно тревисто растение с право, кухо и окосмено стъбло. Има многоглаво коренище, което преминава в дебел и месест корен. Листата му са длановидни и леко врязани. Долните са 5-делни, а горните – 3. Мекоплъстено окосмени са. Стъблото се оформя чак през втората година, а през първата се появяват само листата в основата, които са събрани в розетка. През лятото цъфти с розово-бели или розово-червени цветове, които са групирани в пазвите на горните листа. Чашката им е двойна и неопадваща, имат 5-листно венче и много тичинки. Ражда многобройни плодове, които се нареждат дисковидно и се разделят едно от друго.

Дрога (Използваема част) на медицинска ружа

През втората година се вадят корените, чиято външна кора се обелва. Може да се берат и цветовете и листата, които се сушат в сушилня до 40 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на медицинска ружа

Съдържа около 30-35% слузно вещество (глюкоронова и галактуронова киселина, глюкоза, пентоза), захароза, аспарагин, фитостерин, бетаин, а в корените се открива и скорбяла. Цветовете и листата съдържат предимно етерично масло, витамин С, слуз и флавоноиди.

Дествие и приложение на медицинска ружа

Вътрешно се използва при кашлица, простуда, коклюш, задух, възпаление на лигавиците на дихателните органи, възпаление на пикочно-половите органи, възпаление на стомаха или червата, диария, бяло течение, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, стомашни язви и киселини, болезнено уриниране, пресипнал глас. Външно с билката се прави гаргата при възпалени венци, сливици и гърло. Компреси се правят при кожни и очни възпаления. Има омекчително действие против кашлица, заради съдържанието си на слузни вещества.

Приготвяне на медицинска ружа

Сушената билка се нарязва на ситно и 1 супена лъжица се кисне за 1 час в 500мл студена вода. Отварата се прецежда и се пие през 2 часа по 1 супена лъжица. Може да се подслади с мед. Сиропът, приготвен от корените (Sirupus Althaeae), е също добър препарат, приготвя се в аптеките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.