Мащерка – Thymus serpyllum

Латинско име на мащерка

Thymus serpyllum (Labiatae)

Други български имена на мащерка

овчарска мерудия, бабина душица, овчарски босилек

Имена на чужди езици на мащерка

Breckland thyme, Breckland-garden, creeping thyme, mother-of-thyme, wild thyme (английски); serpolet, thym sauvage (френски); Feldthymian, Quendel (немски); serpol, tomillo (испански)

Разпространение на мащерка

Мащерките са широко и навсякъде разпространени — от най-ниските до най-високите планински райони, по сухите, скалисти и припечни места, из пасищата, по-рядко из ливадите. По-широко са разпространени в предпланинските и средно високите части на планините.

Описание на мащерка

Около 15 вида многогодишни тревисти растение или полухрасти с полегнали или пълзящи 30-сантиметрови стъбла. Има възходящи цветоносни клонки, достигащи височина до 20см и силно развити корени. Листата му са срещуположни, целокрайни, линейни или елипсовидни и с къси дръжки. От горната си страна са тъмнозелени, а отдолу – светлозелени. И листата и стъблата са покрити от власинки, но може и да са голи. През лятото цъфти с бледорозви цветове, които са събрани в топчести и удължени съцветия на върха на стъблата. Чашката е зелена, но понякога дори червена. Има формата на звънче. Венчето е бледо розово или червено, с врязана горна и триделна долна устна. Цялата надземна част на мащерката е покрита с жлезисти трихоми, които съдържат етерично масло. Има характерна приятна миризма.

Дрога (Използваема част) на мащерка

От Май до Септември се берат стръковете  (Herba Serpylli).

Съдържание (Химичен състав) на мащерка

Етерично масло, карвакрол, р-цимол, тимол, линалоол, парацимол, горчиви и дъбилни вещества, минерални соли и органични киселини.

Етеричните масла на мащерките според екологичните и географските условия, при които са се развивали растенията, са различни по своя със­тав. Те съдържат крезоловите производни тимол (1—2%) и карвакрол (30—40%). Освен крезол маслата съдържат терпени —парацимол около 30% и други терпени. На парацимола се дължат специфичната остра ми­ризма и парливият вкус на маслата. Тимолът и карвакролът като крезолови производни действуват антисептично и дезинфекционно, особено тимолът.

Действие и приложение на мащерка

Помага при всички видове кашлица, грип, задух, бронхити, стомашни и чревни заболявания (хронични гастрити, колики, язви и газове), малокръвие, главоболие, ухапване от змии, паразитни болести, болезнена менструация. Действа отхрачващо, болкоуспокояващо и успокояващо на нервите. Външно с мащерка се правят бани срещу ревматизъм и нервни заболявания. Гаргара се прави за промивка на устната кухина. Препоръчва се особено срещу коклюш, спастична и суха кашлица.

Приготвяне на мащерка

2 супени лъжици от цветовете се заливат с 500мл вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Запарката се прецежда и се пие студена по 3 чаши на ден. Може да се подслади с мед. За изплакване се вари 50гр от билката в 1 литър вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.