Лъжа ли е хомеопатията?

За хомеопатията съществуват различни мнения

Бен Голдеркър в статия публикувана в списанието за наука Lancet твърди, че хомеопатията не е истинска наука. При хомеопатията крайният резултат от лечението е сходен с този при приема на плацебо.

Данни от 5 задълбочени изследвания по отношение на хомеопатията е най – популярният сред съвременните способи на алтернативна медицина води до „неочаквани странични резултати”. И те се привеждат до едно”. Не са намерени значителни предимства в сравнение с плацебото.

Развитието на този метод във Англия, а и по света буди силна тревога. В областта на „алтернативната медицина” и по- точно  по хомеопатията започнаха да се издават дипломи за бакалавър в някои университети в Обединеното кралство още от миналата година.

В брой на списание на списание Nature от скоро, професора по фармакология от Лондонския университетски колеж Дейвид Калхун пише” „Производството на хомеопатични средства е мащабна индустрия, бизнес който носи голяма печалба”. И затова много хора имат интерес хомеопатията да получи статус утвърден с университетски дипломи.

Хомеопатията, акупунктурата, фитотерапията и традиционната китайска медицина са подложени на остра критика след разгорещена полемика в Италия от публикуване на документ на фармакологичната компания Sif .

Според президента на Sif Акипе Капути в цял свят здравеопазването страда от трудности в икономиката и затова „не е разбираемо защо някои държави решават да разчитат на  методи за лекуване, които не носят полза или допускат тяхното съществуване в медицината”

Една от най – големите корпорации, които подкрепят ползата от хомеопатията е френската хомоеопатична фармацевтична компания Laboratories Boiron. Според твърдението на компанията, многократни изследвания са потвърдили „благоприятният ефект от лечението с хомеопатични средства”.

Хомеопатията е метод на терапия на заболяванията с помощта на препарати, приготвени по специфичен начин, според привържениците й. Въздействието на препаратите е основано на принципа, открит преди повече от 200 години: „подобното се лекува с подобно”. Едни и същи симптоми при болните хора се лекуват от лекарствени вещества от най – различен  характер, които предизвикват в здравия организъм определени патологични явления Немския лекар Самуел Ханеман(1755-1843) е дефинирал този принцип. Методът на Ханеман и до днес не е обоснован научно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.