Лунички и тяхното премахване

луничкиКакво са луничките? Като орган, предизвикващ човешкото тяло, кожата има също и задачата да пречи на проникването на ултравиолетовите лъчи. Голяма част от тези лъчи се задържат от епидермиса, въпреки това част от тях проникват в дермата, а дори и в подкожните тъкани. За да попречи на силното дразнене на нервните окончания, тялото се предпазва чрез натрупване на пигмент в кожата. Под действието на слънчевите лъчи намиращият се в зародишния слой безцветен тирозин се превръща в кафяви пигменти, които след това действат като филтър спрямо лъчите. В зависимост от свойствата на кожата се получава или равномерно отлагане на пигментите, или отлагането им само на отделни места във формата на лунички.

Ако имате кожа, склонна към образуване на лунички, трябва да избягвате всякакво излагане на слънце. Пазете кожата си, като слагате по-дебел пласт крем или пудра. В никакъв случай не препоръчваме слънчеви бани с цел да се постигне общ загар на кожата. През сезоните, когато няма слънце, петната ще изпъкнат особено силно, освен ако се приложи изкуствено последващо почерняваме с помощта на ултравиолетовите лъчи в солариум. Натрупванията на пигмент могат да се прикрият само с пудра и изкусно направен грим.

Козметичното премахване на луничките се натъква на много големи трудности, тъй като отлагането на пигмент много често става в най-дълбоките слоеве на кожата. В такива случаи се стига до увреждания на кожата, макар и често пъти само временни. По тези причини никои не трябва да прави експерименти с кожата си. Ако сте решили да се заемете сериозно с този проблем, доверете се на кожен лекар или на козметик с медицинска подготовка. В такъв случай лечението чрез лющене на кожата (пилинг), с диатермии и т.н. може да доведе до известен успех.

Разбира се, козметичната промишленост е създала много средства срещу лунички. Тъй като чувствителността на кожата спрямо химичните вещества може да бъде твърде различна, използуването на такива средства трябва да става много предпазливо. Трябва да се започне със средство със слабо действие и първият опит да се извърши само върху малък участък от кожата. Ако в продължение па 24 часа на това място не се появи зачервяване или подуване, можете спокойно да нанасяте въпросното средство върху цялото си лице. Само ако след няколко дена не получите никакъв ефект, можете да опитате средство с по-силно действие. При появяването на възпалителни явления върху кожата трябва да се преустанови употребата на тези средства.

Луничките не могат да се отстранят със сила! По време на използуването на козметичното средство на всяка цена трябва да се избягва излагането на слънце!

Започнете „лечението“ на луничките през зимните месеци, тъй като по това време кафявите пигментни петна са малко избледнели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.