Лук – Allium cepa

Латинско име на лук

Allium cepa – сем. Liliaceae

Други български имена на лук

кромид лук

Имена на чужди езици на лук

bulb onion, onion (английски); oignon (френски); Kuchenzwiebel, Sommerzwiebel, Speisezwiebel (немски); cebolla (испански)

Разпространение на лук

Човекът използва лука (както и чесъна) като зеленчук, лекарство и подправка от дълбока древност. Днес страните, които произвеждат най-много лук в света са Италия, Египет, Турция, Испания и САЩ. У нас го отглеждаме като зеленчук в градините и оранжериите. Обича богати на хранителни вещества почви и директната слънчева светлина.

Описание на лук

Двугодишно растение, което издържа на студ, има характерна силна миризма и достига на височина до 1,2м, а на широчина – до 15см.. Образува 10-сантиметрови луковици. Листата му са прави и кухи, високи до около 40см. Лятото цъфти със зелени или бели цветове, събрани в кълбовиден сенник. Плодът е кутийка, съдържаща много на брой черни семена.

Дрога (Използваема част) на лук

В края на лятото или началото на есента се вадят луковиците на лука, след като вече са узрели. Свежи те влизат в употреба в медицината, но се използват и като зеленчук, за салати и други ястия. Могат също така да се изсушат на слънце и след това да се съхраняват по-дълго време. Използва се и сокът от свежия лук.

Съдържание (Химичен състав) на лук

Съдържа витамини С и В, органични киселини, етерично масло, аминокиселини, пектин, унилин, кампферол, фитин.

Действие и приложение на лук

Вътрешно се приемат течни лукови екстракти, които лекуват инфекции на бронхите и корема, тромбофлебит, хипертрофия на простатата, диабет и атеросклероза. Понижава нивото на холестерола в тялото и увеличава секрецията в стомаха. Има диуретично действие. Външно се прилага при кожни изгаряния, акне и натъртвания.

Приготвяне на лук

Лекарство при диабет, болни бъбреци и затруднено храносмилане се приготвя от 2-3 луковици, които се нарязват на ситно и се заливат в 500мл хладка вода. Оставя се да поседи 8 часа и се прецежда. Тази отвара действа пикочогонно. Против глисти лукът се вари в мляко. За облекчаване на хрема тампони се топят в сок от лук и се поставят в носа. За външно приложение от настърган лук и сол се правят лапи, с които се налага засегнатото място.

Внимание: Лукът може да причини зачервяване на кожата, а понякога и стомашно-чревен дискомфорт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.