Луда краставица – Ecbalium elaterium

Латинско име на луда краставица

Ecbalium elaterium – сем. Cucurbitaceae

Други български имена на луда краставица

църкало, див пипон, куче пъпеш

Разпространение на луда краставица

Родината му е Средиземноморието, но се среща и в Мала Азия и Европа. В България расте покрай пътища, по песъчливи места, изкопи, край огради. Обичат топлите райони.

Описание на луда краставица

Многогодишно тревисто растение с еднометрово, полегнало или изправено, сочно стъбло, покрито с грапави трихоми. Има широко триъгълни листа, почти копиевидни, които се държат на 2-15см дръжки. От горната страна са тъмнозелено, а отдолу – сиво-зелени и покрити с гъсти и груби власинки. От Юни до Септември цъфти с бледожълти еднополови цветове. Мъжките са събрани в гроздовидни съцветия, а женските са разположени поединично на дълги дръжки. Чашката е сраснала, а с 5 листа. Венчелистчетата са 5 и имат 2-3 зелени жилки. Ражда елипсовидна ягода с дължина 4-5см, която има жълто-зелен цвят и е покрита с власинки. Семената на лудата краставица са черни и леко сплескани.

Дрога (Използваема част) на луда краставица

От Август до Октомври се берат още неузрелите плодове, от които се използва и сока.

Съдържание (Химичен състав) на луда краставица

Съдържа глюкозиди, които обикновено се обединят с общото алфа и бета-елатерин, който има силно горчив вкус. Откриват се още киселини, елатераза, смоли и белтъчни вещества. Елатеринът действа като силно слабително, но не се съдържа в зрелите плодове. Частта над земята съдържа още витамини и алкалоиди.

Действие и приложение на луда краставица

Вътрешно се използва като силно очистително средство. Помага при бъбречни заболявания, парализа, ревматизъм, отоци със задържане на течности, жълтеница, наркотично отравяне, вирусен хепатит, както и Боткинова болест. Външно се прилага ревулсивно при невралгии, ставни възпаления, ревматизъм, синузит, ишиас, хронични ринити, както и при абсцеси и болки. Действа обезводняващо.

Приготвяне на луда краставица

Билката се приема само след лекарско предписание и то в малки дози.

Внимание: Лудата краставица е отровна! Пресният сок в доза над 0,6гр приет вътрешно може да се окаже смъртоносен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.