Лохии

golemi-poriМатката и влагалището се възвръщат отново към нормалната големина, а млечните жлези поемат функцията да образуват мляко. През това време течението от матката (лохиите) отразява промените в нейната лигавица. Това е наистина нормално явление, при което трябва да заздравее по-големият от длан участък в маточната лигавица, към който е била прикрепена плацентата. За да не се получи инфекция, е необходима изключителна чистота, докато се затвори дефектът в лигавицата, наподобяващ голяма рана. Нормалните лохии у родилката са белезникави с блудкава миризма. Трябва да се потърси съветът на акушер-гинеколога, ако секретът стане кървав или получи гнилостна миризма. Никоя жена не трябва да пропуска предвидения седмици след раждането контролен преглед. Той ще й осигури увереността, че всичко е отново напълно наред.
Най-добре е през първите дни външните полови органи да се обливат както в родилния дом. Ако при измиването се използва кърпа, докато има лохиален секрет, тя трябва да се изварява ежедневно. Същото важи и за бельото.

Превръзките и замърсеното бельо трябва да се пипат само с гумени ръкавици. Те се използват и за отстраняването на предмети, изцапани със секрет, след което се измиват и изплакват добре. Най-добре е използваните превръзки да се изгарят или пък да се увиват добре в хартия (или да се поставят в найлонов плик), след което да се изхвърлят в сметта. За да се избегне съприкосновението на останалите части на тялото, и особено на гърдите с лохиите, родилката не трябва да използува вана. Тя може да се къпе права под душа (половите органи се измиват последни). След това ваната трябва да се измие грижливо с дезинфекционно средство и много вода.

По отношение на половия живот е необходимо да се проявява разбиране и съобразяване със състоянието на родилката. Биологичните процеси в женския организъм след раждането не позволяват полови сношения в послеродовия период. Лекарят определя продължителността на половото въздържане в зависимост от тежестта на раждането и протичането на послеродовия период. Обикновено половите сношения могат да бъдат подновени 6 седмици след раждането. Трябва да се има предвид, че може да настъпи нова бременност преди появата на първата редовна менструация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.