Лопен – Verbascum thapsiforme

Латинско име на лопен

Verbascum thapsiforme – сем. Scrophulariaceae

Други имена на лопен

мечо ухо, царска свещ, овча опашка

Имена на чужди езици на лопен

dense-flower mullein, mullein (английски).

Разпространение на лопен

Среща се сред храстите, сечищата, редките гори и песъчливите или каменисти райони. Студоустойчиво растение, което обича отводнените почви на огрявани от слънцето места. През есента и пролетта се култивира, но може да се разсажда и от корен в края на зимата.

Описание на лопен

1,8-метрово двугодишно тревисто растение с едри листа. Има просто стъбло, разклонено на върха си. В основата си има розетка от големи листа. По-горните листа пък са сраснали близо до стъблото. Те са разположени последователно, назъбени и мъхести са. Долните са с продълговата форма, а горните с яйцевидна. Цъфти през лятото със златисто жълти и едри цветове, които се събират в многоцветно гроздовидно съцветие на върха. Плодникът е от 2 плодолиста, с горен двугнезден яйчник. Плодът е многосеменна кутийка, разпукваща се по 2 шева.

Дрога (Използваема част) на лопен

От Юни до Септември се берат цветовете, но без чашката (Flores Verbasci). Сушат се бързо и в сухо и слънчево време. От пресните или замразените цветове могат да се приготвят сиропи и масла в медицината. Може да се използва и цялото растение, брано по време на цъфтене.

Съдържание (Химичен състав) на лопен

Мастни киселини, флавоноиди, слузни вещества, иридоидите аукубин и каталпол, кумарин, терпентинови сапунини. В листата се откриват сърдечни гликозиди и алкалоиди.

Действие и приложение на лопен

Ефикасно средство срещу магарешка кашлица, астма, грип, задух, бронхити, загуба на глас, ларингит, възпаление на тестисите, заболявания на черния дроб, диария, туберкулоза. Външно се прилага като лапи при отоци, хемороиди, измръзвания и ревматизъм.  При болки в ушите могат да се използват цветовете, смесени със зехтин. Има отхрачващо и омекчително действие.

Приготвяне на лопен

1-2 лъжици от сушената билка се заливат с 250мл вряла вода и се накисват за 10 минути. Пие се по 3 чаши на ден, може и с мед.

Интересно: Листата на лопена са подходящ заместител на тютюна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.