Липа – Tilia cordata

Латинско име на липа

Tilia cordata – сем. Tiliaceae

Други български имена на липа

дребнолистна липа

Имена на чужди езици на липа

linden, littleleaf linden, small-leaf European linden, small-leaf lime (английски); tilleul a petites feuilles, tilleul des bois (френски); Winterlinde (немски); tiglia selvatico (италиански)

Разпространение на липа

В Кавказ, Мала Азия, Западен Сибир и почти цяла Европа. В България вирее в горите и по скалистите места в балкана и предбалкана.

Описание на липа

25-метрово дърво с добре разклонена корона. Стъблото има сиво-черна кора, която се напуква по дължина, а при младите клони е масленозелена или червеникава и гола. Има до 8см листа, които от горната си страна са голи и тъмнозелени, а отдолу са синьо-зелени. Цъфти през Юни и Юли с жълто-зелени цветове, събрани в съцветия по 5-10. Чашката е с 5 дяла, а венчето 5-листно. Плодът представлява орехче. Короната се разлиства в началото на Май или края на Април, а до Октомври узряват и плодовете.

Дрога (Използваема част) на липа

Юни и Юли се берат цветовете, като се внимава да не се мачкат. Сушат се на температура до 45 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на липа

Сапунини, хесперидин, етерично масло, тилирозид, дъбилни вещества, каротин и слузни вещества.

Действие и приложение на липа

Липата е ефикасно средство при състояния с повишена температура, треска, болести на отделителната система, ревматизъм, нефрити, атеросклероза, бронхити, ангини, пневмонии, катари и други болести на дихателната система. Действа отхрачващо, тонизиращо, потогонно и диуретично. Външно с липа се прави гаргара при възпаления на гърлото или устата.

Приготвяне на липа

2 супени лъжици от сушената билка се нарязват на ситно и се заливат с 400мл вряла вода. Оставя се да кисне 10 минути, като за профилактика се прави половин доза. Чаят се пие леко топъл. За външно приложение се взема 100гр цвят, който се кипва в 2 литра вода и се използва за бани.

Интересно: Пчелният мед засилва положителното действие на липовия чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.