Лечение на цистит

Мъжете и децата задължително трябва да се обърнат към лекар при симптоми на цистит. Жените трябва да сторят същото, ако тези симптоми се проявяват за пръв път, както и ако се наблюдават повече от три пъти годишно.

Обикновено циститът преминава без лечение за 4 до 9 дни. Има някои методи за самолечение, които може да се окажат полезни за вас, предписват се и антибиотици.

Методи за самолечение

            Ако сте имали цистит преди и сте сигурни, че в момента страдате от лека форма и смятате, че няма нужда да посещавате лекар, ето някои методи, които можете да опитате:

–          ОТС – продукти за облекчаване на болката, като парацетамол или ибупрофен. Преди употреба винаги четете внимателно листовката и се консултирайте с вашия фармацевт, особено ако страдате от някои други заболявания, приемате други лекарства или кърмите.

–          Пиенето на много вода винаги се препоръчва при цистит, като наред с това трябва да се избягва употребата на алкохол.

–          Добре е да не правите секс, докато симптомите на цистит отминат, тъй като сексът може да ги утежни.

Антибиотично лечение

Ако симптомите ви са умерени или тежки, лекарят може да ви предпише кратък курс на лечение с антибиотици, който най – често е тридневен.

При наличието на усложнения, като например някаква придружаваща цистита инфекция, антибиотиците могат да ви бъдат предписани за 5 до 10 – дневен срок.

Според проучвания антибиотиците намаляват времето, за което боледуваме от цистит с 1 – 2 дни.

В случай, че имате лека форма на цистит, лекарят може да реши да не ви предписва антибиотици, за да ограничи антибактериалната резистентност. Това става, когато бактерията, която причинява цистита се адаптира към дадения антибиотик и започне да оцелява на неговото действие. По този начин с течение на времето лечението става все по – малко ефективно.

Повтарящ се цистит

             Ако имате повтарящ се през определено време цистит, лекарят може да назначи продължителен прием на антибиотици или пък даден антибиотик, който да започнете да взимате следващия път, когато се появят симптоми на цистит, без да е необходимо да посещавате лекар.

Продължителният прием означава, че ще ви бъдат назначени антибиотици, които трябва да взимате в продължение на няколко месеца с цел да се предотвратят бъдещи появи на цистит. Това се прави по две причини:

–          Ако циститът ви обикновено се появява след като сте правили секс – в този случай трябва да приемете съответния антибиотик до два часа след половия акт.

–          Ако циститът ви се появява без значение от това дали сте правили секс или не – в този случай лекарят може да ви назначи минимална доза от даден антибиотик, който да приемате за пробен период от 6 месеца.

Ако са ви предписани антибиотици, състоянието ви би трябвало да се подобри още на другия  ден след започването на приема им. Ако не настъпи облекчение на симптомите след завършването на курса, задължително трябва отново да се обърнете към лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.