Лечение на дископатия

Първият симптом на дископатия представлява пристъп, който се изразява в болка във врата или в кръста, с епизодичен характер и различна продължителност. Съществуват два вида лечения – консервативно и оперативно. Но по принцип може да премине понякога и без лечение, което включва обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти, масаж, физиотерапия и други.

Консервативно лечение
При консервативното лечение, болният от дископатия, може да се лекува както у дома си, така и в болнични условия, като основно лечението включва: покой, обезболяващи, физиотерапия, режим на физическа активност, упражнения за укрепване на мускулатурата. Лечението трябва да се провежда с продължителност от 10-15 дни периоди, като и интензитет, който зависи от това колко са тежки оплакванията на болния, както и неврологичната симптоматика. Това лечение е ефективно в над 90% от случаите.

Някои лекари препоръчват местно инжекционно приложение на обезболяващи, което обаче включва такива медикаменти, като кортикостероидни и противовъзпалителни. Това обаче носи големи рискове, поради което не се препоръчва, тъй като надхвърлят полезния ефект. Неовладяването на дископатията чрез консервативно лечение налага обсъждане на възможността за оперативно лечение.

Оперативно лечение
След като няма ефект от консервативното лечение, трябва да се проведе оперативно, което според това доколко е сериозно положението на заболяването дископатия, може да се извърши по спешност или в планов порядък:
– Когато се оперират пациенти по спешност, значи става въпрос за такива пациенти с дископатия, при които има налице показания за остро настъпила тежка неврологична симптоматика – изпускане по малка и голяма нужда, двигателни нарушения – пареза или парализа на краката, загуба на сетивност и други.
– Болни, които не са се повлияли от консервативното лечение, които имат силни и постоянни болки, както и постепенно прогресиращи неврологични разстройства – двигателни нарушения, сетивни смущения, сколиоза поради принудителната поза, тогава се оперират в планов порядък.

В по–леки форми на дископатия масажи, мануалната терапия, су-джок и акупресурата дават отлични резултати като намалят значително притискането на нервните коренчета и болковата симптоматика.

Източник: здраве.ws

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.