Лечебен селим – Levisticum officinale Koch

levisticum-officinale лечебен селим

Латинско име на лечебен селим

Levisticum officinale – Сем. Umbelliferae — Сенникоцветни

Други български имена на лечебен селим

Лечебен Левущян

Имена на чужди езици на лечебен селим

lovage (Английски); ache des montagnes (Френски); Maggikraut (Немски)

Описание на лечебен селим

Многогодишно тревисто, разклонено растение с масивен, разклонен, възкафявожълт корен. Стъблото е високо 100 — 200 см, право, кухо, надлъжно набраздено, голо, в основата с диаметър до 3 см. Листата са големи, тъмнозелени, лъскави, долните двойно, горните простоперести. Листчетата им са широки, обратно-яйцевидни. Цветчетата са събрани в 6 — 12-лъчни сложни сенници. Чашка обикновено липсва. Венечните листа са жълтозелени, елиптични, завити навътре. Плодът е жълтокафяв, дълъг 5 — 7 мм, слабо сплескан, с остри ребра, разпадащ се надлъжно на 2 половини. Цъфти през лятото.

Разпространение на лечебен селим

Култивира се из градините (корените му се употребяват като подправка). Произхожда от Западна Азия. От някои чужди ботаници (А. Науек) погрешно се дава като диворастящо растение за България.

Дрога (Използваема част) на лечебен селим

Корените (Radix Levistici).

Съдържание (Химичен състав) на лечебен селим

Етерично масло (0,1 — 0,5% в пресния, 0,6 —2% в сухия корен), смолисти вещества, гумозни вещества, захар, нишесте; етеричното масло съдържатерпинеол, цинеол, карвакрол и други терпени.

Действие и приложение на лечебен селим

Коренът на селима действа диуретично и секретолитично, възбужда апетита и премахва стомашните колики. Прилага се при хидропс за увеличаване на диурезата (при отоци на краката) и при възпаления на бъбреците и пикочния мехур. Препоръчан е и при закъсняваща менструация, за стимулиране на жлъчната секреция, при подагра и ревматизъм, катар на дихателните органи и за бани при мъчно зарастващи рани и гнойни пъпки по кожата.
Вътрешно при всички случаи се прилага пол форма на запарка — 1 чаена лъжичка сух, ситно нарязан корен на 1 чаша вряща вода (доза за 1 ден), или на прах от корена — с върха на ножа преди всяко ядене. Отвара от корена или от цялото зелено растение се използува за бани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.