Лечебен исоп – Hyssopus officinalis

Латинско име на лечебен исоп

Hyssopus officinalis (Labiatae/Lamiaceae)

Имена на чужди езици на лечебен исоп

hyssop (английски); hysope officinale (френски); Ysop (немски); hisopo (испански)

Разпространение на лечебен исоп

Расте в Европа, Мала Азия, Северна Америка, Средна Азия и Балканския полуостров. В България вирее по сухите и скалисти местности на запад. Отглежда се в градините.

Описание на лечебен исоп

Туфесто многогодишно тревисто растение. Има силно разклонен корен. Стъблото е четириръбесто, в основата си е вдървеняло, косо или полегнало и достига на височина до 60см. Листата са разположени на кръст, имат къси дръжки. На дължина са до 3см, целокрайни, заострени и влакнести са. Цветовете на растението са събрани в класовидни съцветия по върха. Чашката е тръбеста, има 15 жилки и 5 равни зъбеца, а венчето е двуустно и виолетово-синьо на цвят. Тръбицата е по-дълга от чашката, като долната устна е триделна, а горната – плоска и врязана. Плодът му се състои от 4 орехчета. Цъфти в последните месеци от лятото.

Дрога (Използваема част) на лечебен исоп

През юли и август се берат горните части на стъблото, заедно с листата и цветовете.

Съдържание (Химичен състав) на лечебен исоп

Съдържа етерично масло (сесквитерпини, камфен, нокамфон, туйон, цинеол), дъбилни вещества, хизопин, диосмин, гуми, смоли, хесперидин, захари, олеанова киселина, минерални соли, фитостероли и урзолова киселина.

Действие и приложение на лечебен исоп

Вътрешно се приема при кашлица, астма, инфекции на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, колики, газове и хроничен катар на червата. Препоръчително  е при децата с настинки и болести, протичащи с висока температура. Използва се като средство против изпотяване. Външно се прилага при порязвания, контузии, кожни екземи, ревматизъм и нервни изтощения, както и при бронхиални инфекции (като гаргара).

Приготвяне на лечебен исоп

От лечебния исоп се прави запарка от 2 чаени лъжици и 250мл вряла вода. Дозата стига за ден и се препоръчва лечението да продължи 2-3 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.