Лепка – Galium aparine

Латинско име на лепка

Galium aparine – сем. Rubiaceae

Други български имена на лепка

обикновено еньовче

Имена на чужди езици на лепка

catchweed bedstraw, cleavers, goose-grass, stickywilly (английски); gaillet gratteron (френски)

Разпространение на лепка

Широко разпространена билка в Европа и Азия. В България расте сред храстите, покрай пътищата, нивите, оградите из цялата страна.

Описание на лепка

Едногодишно тревисто растение с 1,5-метрово грапаво, четириръбесто и лежащо или катерливо стъбло. Начленено е на възли и междувъзлия. Стъблените ръбове и средната жилка на листата имат малки и извити назад четинки. Самите листа са разположени между 6 и 9 в прешлени, имат тясна продълговата и закръглена форма, като по края си имат шипове. Цъфти през лятото с бели или зелени цветове, които са дребни и събрани в редки полусенници. Тук чашка липсва, а венчето е 4-листно и сраснало в основата. Тичинките също са толкова. Ражда сух и почти сферичен плод, който се разделя на 2 половини.

Дрога (Използваема част) на лепка

По време на цъфтежа се бере цъфтящата част  (Herba Gallii aparine), която след това се изсушава на сянка или сушилня на температура до 50 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на лепка

Асперулозид (лактонов глюкозид), червено багрило, сапонини, витамин С, лимонена и галова киселина.

Действие и приложение на лепка

Лепката се използва за лечение на хепатит, цистит, мононуклеоза, възпаление на сливиците, доброкачествени тумори на гърдата, възпаления на пикочния мехур, пясък или камъни в бъбреците, асцит, гуша, скорбут, диария, плеврит, ревматизъм, заболявания на черния дроб, рак на кожата, болки в стомаха и червата. Външно облекчава подуване на лимфните възли, пърхот, кожни язви и подуване на гърдата. Има диуретично, кръвоспиращи и противомикробно действие.

Приготвяне на лепка

Приготвя се запарка с 4 чаени лъжици и 500мл вряла вода. Прецежда се след като изстине и се изпива за един ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.