Грижи за леглото на болния

леглото на болнияБолният прекарва по-голямата част от времето на легло. То трябва да бъде така подредено, че болният да лежи удобно. Желателно е леглото да бъде свободно достъпно от двете страни с оглед изпълнението на всички препоръчани процедури без каквито и да е затруднения.

Оправянето на леглото (най-малко два пъти дневно) спада към най-важните мерки при грижите за болния. Първо се затваря прозорецът. Ако му е разрешено да става, болният сяда на стол или във фотьойл, като се завива с одеяло, хавлия или халат. Краката са обути в чорапи и домашни пантофи.

След това се свалят възглавниците и завивката (одеялото), също и основният чаршаф, който се изтърсва и се опъва гладко върху дюшека. След това възглавниците се „разбиват“ и се поставят върху леглото. Болният ляга, след което се покрива със завивката. При по-възрастни болни се подлага мушама, покрита с чаршаф. Необходимо е добро изпъване на чаршафа, тъй като пропуските в това отношение могат да доведат до разраняване на гърба и седалището при продължително залежаване. Необходимо е да се обясни на болния, че в този случай допълнителната подложка е неблагоприятна и усложнява обслужването, като затруднява оздравителния процес.

Грижи за леглото на трудноподвижен болен

Ако болният не е в състояние да става, оправянето на леглото е значително по-трудно. Необходимо е да се извърши от двама души. Ако болният може да сяда, той се поставя да седи в леглото. След това се разбива възглавницата. Чаршафът се изпъва добре и се фиксира около дюшека (откъм главата). Възглавницата се поставя на място. Болният ляга, повдига седалището и се изпъва чаршафът в средата на леглото. След това се повдигат краката и второто лице опъва грижливо чаршафа откъм долния край на леглото. По време на тези действия завивката (одеялото) е снета от леглото, за да може да са работи бързо и без всякакви пречки. След оправянето на леглото болният отново се покрива със завивката.

Друга възможност е оправянето на леглото по дължина, което се оказва особено полезен начин при парализирани болни. Болният се обръща настрани и се поддържа, за да не падне от леглото. Второто лице изважда възглавницата и я разбива, поставя чист чаршаф и го изпъва по цялата дължина на леглото. След това болният внимателно се връща върху новозастланата страна. Лицето, което е придържало болния, изпъва долния чаршаф в другата половина. Едва след това се поставя възглавницата. Болният се поставя вече по гръб, след което се завива. Двата описани начина се използват и при смяна на долния чаршаф. С оглед бързото извършване на описаните действия необходимото бельо трябва да се подготви предварително.

При оправянето на леглото обслужващите не бива да носят никакви пръстени, гривни, часовници, които могат да наранят болния или да се закачат за бельото, с което да усложнят и забавят манипулациите. След оправянето на леглото стаята се проветрява добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.