Латинка – Tropaeolum majus

Латинско име на латинка

Tropaeolum majus – сем. Tropaeolaceae

Други български имена на латинка

майска латинка, венедик, френче

Имена на чужди езици на латинка

garden nasturtium, Indian cress, nasturtium (английски); cresson d’Inde, grande capucine (френски); Kapuzinerkresse (немски); capuchina, mastuerzo (испански)

Разпространение на латинка

Родината му е Южна Америка, най-вече Колумбия и Перу. В Европа се култивира, а в България се среща предимно като декоративно градинско растение.

Описание на латинка

Едногодишно или многогодишно тревисто растение, достигащо до метър височина. Стъблото му е месесто, разклонено и стелещо се или увивно. Листата са светлозелени на цвят, последователни и имат дълги дръжки. Цъфти от Юни до Септември с жълти до червеникави цветове. Те са с неправилна форма, единични, едри и с дълги дръжки. Чашката е с 5 листа, двуустна и имат дълга и извита шпора. Венчето също е 5-листно, несраснало, на цвят е оранжево-жълто с червени жилки. 8 тичинки. Плодникът е от 3 плодо-листа с 3-гнезден горен яйчник. Плодът е сух, разпадлив на 3 дяла, всеки дял с по едно семе.

Дрога (Използваема част) на латинка

От Май до Септември се бере растението по време на цъфтеж, листата и семената. Сушат се на 45 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на латинка

Съдържа тропеолин, който може да отделя сярно етерично масло. Витамин С, изотиоцианиди (в семената), изокверцитрин (в листата), каротиноиди, пеларгонидин, кемпферол (в цветовете) и танини.

Действие и приложение на латинка

С латинка се лекуват цистити, урогенитални инфекции, пиореа, пиелит, пиелонефрит. Под формата на свежа салата действа антимикробно. Действа много ефективно при фарингит, тонзилит, хроничен бронхиален катар с гъста секреция и грипни заболявания. Билката действа антистенокардично, което помага при пациенти с хронична коронарна недостатъчност. Външно се използва за лечение на косопад.

Приготвяне на латинка

За вътрешно приложение се приготвя сок от песните листа, който се пие по 10-12гр. на ден. При лечение на бронхит се взема в комбинация с портокалови кори и лавровишня. За външно ползване срещу косопад се приготвя следното лекарство: 100гр. пресни листа от латинка, 100гр. листа от коприва и 10гр. корени от очиболец. Всичко това се оставя да кисне 15 дни в половин литър спирт 95%. Тинктурата се втрива в кожата на главата всеки втори ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.