Лазаркиня – Galium odoratum

Латинско име на лазаркиня

Galium odoratum (Asperula odorata) (Rubiaceae)

Други български имена на лазаркиня

същинска, ароматна лазаркиня, миризлива лазаркиня

Имена на чужди езици на лазаркиня

sweet woodruff, woodruff (английски); Waldmeister (немски)

Разпространение на лазаркиня

Среща се в Европа и Азия, а в България вирее по влажните и сенчести места. Предимно из горите от бук и габър в планинските райони от 800 до 2000м надморска височина.

Описание на лазаркиня

Многогодишно тревисто растение с 30-сантиметрови многобройни, прави и неразклонени стъбла. Има пълзящо коренище. Листата са с тясна елипсовидна форма и са разположени по 6-8 прешленовидно. От долната си страна са покрити с власинки, както и самото стъбло около прешлена. През Април и Май цъфти с бели, дребни и с приятен аромат цветове. Събрани са в съцветия по върховете на стъблата, задържайки се на дълги дръжки. Чашката е недоразвита, венчето има 4 листа и тичинките са 4. Плодникът е с две гнезда. Ражда сухи плодове, които се разделят на зелено-кафяви половини.

Дрога (Използваема част) на лазаркиня

По време или преди цъфтежа се бере цъфтящата част. Суши се бързо в сушилня до 35 градуса. Придобива тъмнозелен цвят и има кумаринова миризма. На вкус леко горчи.

Съдържание (Химичен състав) на лазаркиня

Прясното растение е почти без миризма, но след изсушаване придобива миризма на кумарин.

Химичен състав на лазаркиня

Придоити, кумаринов глюкозид (след изсушаване от него се отделя кумарин), етерично масло, танини, смола, горчиви вещества.

Приложение на лазаркиня

Вътрешно се прима при заболявания на жлъчния канал, хепатит, жълтеница, тромбофлебит, чревни колики, разширени вени и безсъние при малките деца. Народната медицина го използва при кашлица за отхрачване, пясък в жлъчката и бъбреците, задух, хистерия, болки в стомаха, жълтеница, безсъние и воднянка. Сушената билка действа диуретично, засилва сърдечната дейност и подпомага отхрачването. Външно лазаркинята се прилага при незарастващи рани, фурункули и вторично инфектирани обриви по кожата.

Приготвяне на лазаркиня

Запарка се приготвя от 2 супени сушена билка, които се заливат с 400мл вряща вода. Оставя се да кисне 1 час и се прецежда. Отварата се пие по 1 винена чаша 4 пъти на ден. За външно приложение се правят лапи за налагане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.