Кървавочервен здравец – Geranium sanguineum L.

geranium-sanguineum кървавочервен здравец

Латинско име на кървавочервен здравец

Geranium sanguineum – Сем. Geraniaceae — Здравецови

Други български имена на кървавочервен здравец

Имена на чужди езици на кървавочервен здравец

bloody crane’s-bill (Английски)

Описание на кървавочервен здравец

Тревисто, многогодишно растение с разклонено от основата и гъсто покрито с власинки стъбло, със силно развито коренище, което при прерязване отначало е светлорозово, е след това почервенява. Листата са с дланевидна, многократно разсечена петура. Цветовете са единични, разположени върху дълга съчленена дръжка. Чашечните и венечните листа са 5, свободни. Венечните листа са два пъти по-дълги от чашката, червени. Тичинките са 10 на брой. Плодниците са 5, с дълги стълбчета. Плодът е разпадлив на 5 едносеменни, слабо окосмени дяла, с дъговидна човка. Цъфти през лятото.

Разпространение на кървавочервен здравец

По сухите каменливи склонове и в храсталаците в пояса на широколистните гори, в планините из цялата страна при надморска височина и над 1000 м. В топлите части на страната не се среща.

Дрога (Използваема част) на кървавочервен здравец

Коренището (Rhizoma Geranii sanguinei).

Съдържание (Химичен състав) на кървавочервен здравец

Около 15% катехинови танинови вещества.

Действие и приложение на кървавочервен здравец

Коренището на кървавочервения здравец действува адстрингентно и противовъзпалително при диарии, стомашно-чревен катар, дизентерия; приложен външно, се предписва при кръвотечение от носа под форма на запарка с тампони, прн кожни заболявания под форма на компреси със запарка, фистули, сърбяши кожни възпаления и др.
Вътрешно се приема под форма на студен извлек — 2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се наставят на студено с 2 чаши вода в продължение на 8 часа (доза за 1 ден). Същият извлек се прилага за приготвяне на тампони и компреси.
При същите заболявания може да се използува и коренището на обикновения здравец (Geranium macrorhizum), който се среща навсякъде, около влажните и сенчести камънаци, по скалните места и по градините ; листата му притежават приятна миризма, цветовете му са червеновиолетови.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.