Кървавиче – Polygonum bistorta

Латинско име на кървавиче

Polygonum bistorta (Bistorta major S.F. Gray) – сем. Poligonaceae

Други български имена на кървавиче

обикновено кървавиче

Имена на чужди езици на кървавиче

bistort, Easter-ledges, European bistorta, snakeweed (английски); renouee bistorte, serpentaire (френски); Schlangen-Wiesenknoterich (немски); bistorta (италиански)

Разпространение на кървавиче

Расте в Мала Азия, Средна Азия и цяла Европа. В България вирее по влажните ливади и планински райони на надморска височина до 2200м.

Описание на кървавиче

Еднометрово многогодишно тревисто растение с дебело, дървенисто и с S­-видна форма коренище. То има пръстеновидни надебелявания и множество коренчета. Отвън е тъмнокафяво, а отвътре – розово-червено. Дълго е до 10см и дебело до 3см. Стъблото е право, тънко и голо. Листата са продълговато ланцетни, целокрайни и заострени. Приземните са големи и с дълги дръжки, а тези по стъблото са по-малки и приседнали. Цъфти от юни до август с розови, дребни и образуващи дълги класове цветове.

Дрога (Използваема част) на кървавиче

След узряване на семената, през септември и октомври се изкопават коренищата  (Rhizoma Bistortae). Сушат се първо на открито, а после в сушилня на 40 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на кървавиче

Съдържа оксиметиналтрахинон, нишесте, катехинови танини и галотанини, бисторта, багрилни вещества, елагова и галова киселина и смолисти вещества.

Действие и приложение на кървавиче

Вътрешно се приема при холера, кръвоизливи в стомаха или червата, болки в стомаха, възпаление на пикочния мехур, колит, дизентерия, диария, катар на стомаха, обилна менструация, микомембраноза, бяло течение при жените и семетечение при мъжете. Външно се прилага за промиване на рани, вагинални промивки и за заякване на венците. Гаргара се прави при възпаление на сливиците, гърлото или устата.

Приготвяне на кървавиче

Запарка се приготвя от 2 чаени лъжици, които се заливат с 250мл вряла вода и се оставят да киснат 20 мин. Прецежда се и се изпива на няколко пъти за един ден. За външно приложение 4 чаени лъжици се заливат с 250мл вряла вода и с отварата се правят гаргари или компреси. При екземи сока от корените се смесва със свинска мас (1:2) за получаването на крем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.