Къпина – Rubus fruticosus

Латинско име на къпина

Rubus fruticosus – сем. Rosaceae

Други български имена на къпина

планучка, полска, космата, горска къпина

Разпространение на къпина

Расте из нивите, горите, храсталаците и покрай пътищата. Обича слънчевите, влажни и отводнени почви. През пролетта се сее като културно растение.

Описание на къпина

Различни видове храсти с бодливи и пълзящи или извити стъбла. Коренището е добре развито, а листата са с длановидна форма, голи или покрити с мъх, имат 3-5 заострени листчета и малки шипчета. Цъфти през цялото лято с бели или розови цветове, а плодовете са сборни, червени или синьо-черни.

Дрога (Използваема част) на къпина

Използва се цялото растение. От юни до септември се берат листата (Folia Rubi fruticosi), от които се правят екстракти. Корените се берат лятно време и от тях се приготвят различни отвари. Плодовете пък се берат когато узреят през юли и октомври. Сушат се и от тях се правят сокове. Намират и различни приложения в кулинарството пресни или замразени.

Съдържание (Химичен състав) на къпина

Органични киселини, флавоноиди, витамини, дъбилни вещества, минерали, слузести вещества, магнезиеви соли, пектин, скорбяла, пуринови вещества, захари и етерично масло.

Действие и приложение на къпина

Действа противовъзпалително и запичащо. Средство против диабет. Помага при хронична диария, пресипналост, възпаление на гърлото или венците, хемороиди, бяло течение, възпаление на пикочния мехур, дизентерия, захарна болест. Корените действат добре при бъбречни камъни, разстройства на стомаха и имат пикочогонно и диуретично действие. Плодовете се ядат при възпаление на дихателните пътища и простуди, а листата се използват като афродизиак.

Приготвяне на къпина на къпина

2 супени лъжици от листата се заливат с половин литър вряла вода се оставят за час. Корените се варят 10 мин по 1 супена лъжица. Чаят се пие по 3 чаши на ден, а може да се прави и гаргара.

Дрогата за „къпинов чай“ се приготвя по следния начин: свежи листа се поставят в затворен съд, докато увехнат, и се „запарят“ (без вода), при което те почерняват; след това се изсушават на открито. Чаят, при­готвен от такива „ферментирали“ листа, придобива особен аромат и вкус, наподобяващ аромата и вкуса на китайския чай.

Интересно

Здравословен смесен чай се получава от къпина, малинови листа и шипков плод. Той има общо тонизиращо и укрепващо действие върху организма. Плодовете на къпините намират приложение като аромати в някои лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.