Кръв в урината – причини и диагностициране

кръв в уринатаПримесите на кръв в урината трудно се разпознават. Значителното разреждане променя цвета на кръвта. Някои съставки на урината или отделяни с нея лекарствени средства могат да наподобят кръвоизлив. Явно червено оцветяване на урината при предхождащи болки в областта на бъбреците или пикочния мехур поражда основателно съмнение.

Съмнения за кръв в урината при чернодробни и кръвни заболявания

При чернодробни и кръвни заболявания може да се създаде впечатление за наличие на кръв в урината вследствие високото съдържание на пигменти. Тъмна урина се наблюдава и при висока температура поради намаление на отделяното количество. В този случай съмненията за налична кръв не са оправдани. Това важи особено ако при тези състояния се приемат оцветяващи урината лекарства (напр. амидофен).

Диагностициране на кръв в урината

Диагностично значение имат само лабораторните изследвания на прясно отделена урина. Препоръчително е събирането на урината да стане на три порции. Кръв в първата порция означава, че тя произхожда от пикочния канал. Установяването на кръв в средната порция показва, че тя идва най-вероятно от пикочния мехур. Третата порция урина („последните капки“) съдържат кръв от горните пикочни пътища. Тези три проби трябва да бъдат правилно обозначени при предаването им в лабораторията.

Кръв в урината по време на менструация

Примесът на кръв по време на менструация може също да доведе до неправилно заключение за кръвоизлив в пикочиата система. В такъв случай при пробата с трите порции кръв се съдържа в първата.

Кръв в урината при външна интервенция

При поставен траен катетър примесът на кръв е стигнал за дразнене на пикочния канал или на пикочния мехур. При наскоро въведен катетър появата на малък кръвоизлив не е тревожен симптом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.