Кръв в изпражненията на болния

кръв в изпражнениятаТази находка има голямо значение при обслужването на болни в домашна обстановка. Примесът на кръв в изпражненията е признак на болестен процес или указание за настъпила промяна в състоянието на болния. Той има голямо практическо значение. Обслужващото лице трябва редовно да прави оглед на изпражненията, независимо че това не е приятно и изисква усилия за преодоляване на отвращението.

Примеси на кръв към изпражненията могат да се появят при обща склонност към кръвоизливи (наред с кожни и други кръвоизливи). По-голямо значение имат кръвоизливите, които засягат само червата. Те са най-ранният и най-сигурният признак за сериозни заболявания или за задълбочаване на болестния процес. Безусловно е необходимо да се потърси помощта на лекуващият лекар.

Кръвта в изпражненията не е задължително червено оцветена. Колкото по-високо е разположен източникът на кръвоизлива в храносмилателния път, толкова по-тъмно е оцветена примесената кръв. Масивните стомашни кръвоизливи вследствие промените, настъпили при храносмилането, оцветяват изпражненията от тъмнокафяво до черно („катранени изпражнения“).

При огледа на изпражненията се установяват само относително масивните кръвоизливи. При преминаването през червата кръвта дотолкова се смесва с изпражненията, че остава до голяма степен скрита.

Внимателното наблюдение дава възможност да бъдат до известна степен определени причините за кръвоизлива. Така например:

Черни изпражнения

Черните изпражнения се дължат на кръвоизлив от горните отдели на храносмилателната система, съотв. от стомаха. Установяването на подобни примеси на кръв изисква известен опит. Това е възможно, ако съдържащи кръв изпражнения са били вече показвани в миналото от лекаря или медицинската сестра и са били дадени указания да се обърне внимание на подобна находка. Възможни са немалко грешки (напр. черни изпражнения след консумация на боровинки).

Прясна кръв

Прясна кръв в изпражненията, не само полепена по тях, произхожда най-често от дебелото черво.

Полепената върху изпражненията прясна кръв произхожда от долните сегменти на дебелото черво, съотв. от ануса. Относително несложно изследване от страна на лекаря може да изясни с известна надеждност, доколко причината за кръвоизлива е раково заболяване на дебелото черво. При своевременно откриване е възможно ефективно лечение. Най-често обаче се отнася за неопасни (но неприятни) външни или вътрешни хемороиди. Кървенето от хемороидите води до полепване на кръв върху изпражненията, особено върху първата порция изпражнения.

Подобна преценка е възможна само когато изпражненията са гъсти и добре оформени. При диарии изследването на изпражненията за примеси на кръв е особено важно с оглед изключване на инфекциозно чревно заболяване (дизентерия).

В домашни условия не е възможно да се изясни със сигурност, какви са причините за кървене, но обслужващите лица трябва своевременно да установят усложнението и да уведомят лекуващия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.