Кръвоизлив / кръвотечение от носа

кръвотечение от носаТой е чест придружаващ симптом при простудни заболявания, дразнене на лигавиците, манипулации в носа и др. Възможни са и кръвоизливи от носа без доловима причина. В такъв случай трябва да се изясни дали кръвоизливът не се дължи на разширени кръвоносни съдове в носната лигавица. Кръвоизливът от носа не е ранен симптом при повишено кръвно налягане, както понякога се посочва.

В повечето случаи той не е опасен. Загубата на кръв не е застрашителна, въпреки че съществува впечатлението за „изтичане като поток“. Почти винаги се отнася за капилярни или венозни кръвоизливи. Допълнителната загуба на кръв при продължително боледуване означава все пак известна промяна в състоянието, към което се прибавя и загрижеността, породена от загубата на кръв.

При децата и младежите кръвотечението от носа обикновено са резултат от разкъсване на съдовете на предната част на носната преграда.

При хора на средна възраст и повече кръвотечението от носа може да бъде причинено и от други фактори (по-малка еластичност на съдовете, високо артериално кръвно налягане и др.). Такова кръвотечение започва неочаквано. Много е трудно то да бъде спряно, за това често е необходима медицинска помощ.

Какви мерки трябва да вземем при кръвотечение от носа?

При домашна обстановка се препоръчват следните мерки:

  • повдигане на главата (неправилно е ниското разположение на главата с обръщане назад) — по този начин се намалява до известна степен притокът на кръв;
  • леко навеждане на главата напред;
  • при необходимост налагане на студени кърпи на врата — те предизвикват рефлекторно свиване на кръвоносните съдове;
  • „запушване“ на източника на кървене чрез притискане на носната стена към носната преграда (едно- или двустранно). Това „защипване“ на носа е ефективно, когато източникът на кръвоизлива е разположен в предната част на носа, което се наблюдава най-често.

Ако кървенето не престане, може да се опита т. нар. тампонада. Парче стерилна марля се поставя достатъчно навътре в носа, като се внимава да не се нарани допълнително носната лигавица. Правилната тампонада притиска вените в носната лигавица, при което отвореният съд се запушва.

След спирането на кръвотечението няколко часа не бива да се секнем, да се навеждаме и да навеждаме главата си.

При повторно кръвотечение може няколко пъти силно да се издиша, за да се изчисти носа от остатъците от кръвта и да се напръскат двете ноздри със свиващ съдовете аерозол или капки (например на основата на оксиметазолин). Препоръчва се също да се обърнете към лекар.

Кога да търсим лекарска помощ?

Незабавна медицинска помощ е необходима ако:

  • Кръвотечението не спира повече от 20 минути.
  • Кръвотечението е в следствие от нещастен случай, падане или травма на главата ( например удар в лицето, заради който може да е бил счупен носа).

При чести кръвотечения от носа

При чести кръвотечения от носа трябва да се консултираме с лекар. Може да се пробва изгаряне на кръвотечащия съд с електрокоагулатор, лазер или сребърен нитрат. Понякога притискат кръвотечащия съд със специална марля или латексен тампон. Това също спомага за спиране на кръвотечението.

Трябва да се консултираме с лекар и в случай, че кръвотечението е възникнало на фона на прием на разреждащи ктъвта препарати (например аспирин). Възможно е да се наложи отказ от приема на такива лекарства.

Използването на носов катетър също повишава риска от кръвотечение от носа. За да се намали възможността за това трябва да се мажат ноздрите със смазка на водна основа и да се повиши влажността в помещението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.