Кръвен тест ще определя пола на бебето след 7 седмици

бебе пол

Тестове, които ще реагират от зародишните клетки разпръснати в кръвта на майката след седмата седмица от бременността, ефикасно ще определят пола на бебето и рисковете от генетичните заболявания, пише АФП, като цитира най-новите американски изследвания. В същото това време тестовете с урината за установяването пола на бебето не са много достоверни, отбелязват авторите на статията в изданието на медицинската асоциация на Америка.

Тестването за зародишните клетки из кръвта на бременните може и да бъде добрата алтернатива при амниоцентезата, за която се прави цитогенетичното или хромозомното изследване на зародиша и може да доносе доста рискови фактори.

Сега амниоцентезата е медицинската процедура, която преобладава за определянето на генетичните аномалии и за пола на плода. Недостатък е, че тя може да причини помятане.

Що се отнася до ехографията е, че може да установи пола на бебето чак след 11-та седмица от бременността. Недостатъка на този метод е,че счита за не  напълно достоверен.

“Изследванията върху майчината кръв, за установяването с по-голяма точност и без опасности за здравето на пациентката, ще понижи чувствително загубите на плода вследствие на процедурата амниоцентеза”, уверява ръководителката на изследването Стефани Девейни. Вече в някои от страните, като Холандия, Франция,  Великобритания и Испания, този тест вече се прилага клинически, въпреки че досега няма още официалната оценка за неговите качества.

Доскоро някои от компаниите бяха започнали да предлагат на клиентите си кръвния тест. Беше представен от тях, като немедицински и предназначен за любопитните бъдещи родители да разберат по-рано пола на бебето си. Американското проучване обобщи резултатите от към 6 500 бременности. Кръвният тест бил отгатвал с точност от 95% до 99% пола на бебето в първите 5 до 7 седмици на бременността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.