Краставична трева – Borago officinalis

Латинско име на краставична трева

Borago officianalis – сем. Boraginaceae

Други български имена на краставична трева

лопох, вълчо цвете, пореч

Имена на чужди езици на краставична трева

beebread, beeplant, borage, starflower, talewort (английски); bourrache (френски); Borretsch, einjahriger Borretsch, Gurkenkraut (немски); boragine, borandella (италиански); borraja (испански)

Разпространение на краставична трева

Родината му е западното Средиземноморие. В цяла Европа се култивира, както и в Северна Америка. В България се среща по-често като диво растение, но се отглежда и в градините като салатно растение.

Описание на краставична трева

Едногодишно тревисто растение, достигащо 60см височина. Има леко разклонено, кухо и космато стъбло. Листата са разположени последователно, целокрайни са и имат вкус на краставица. В долната част са с елиптична форма, стесняващи се към дръжката, а по-горните са продълговати, приседнали и обхващат стъблото. Цъфти от май до август със сини цветове. Те са събрани в гроздове и са двуполови. Имат 5 чашелистчета, които в основата си са сраснали. Венчето има къса тръбичка и широка коронка с 5 дяла.

Дрога (Използваема част) на краставична трева

По време на цъфтежа се берат цветовете, както и надземната част. Сушат се на 50 градуса, след което цветовете избледняват.

Съдържание (Химичен състав) на краставична трева

Съдържа до 30% слуз, 30% полизахариди, танини, пентози, следи от етерично масло, алантоин. В пеплата на сушената билка се откриват много минерални соли (магнезиеви, азотни, фосфорни, калциеви и др.).

Действие и приложение на краставична трева

Вътрешно помага при бъбречни възпаления, възпаление на устата, гърлото или бронхите, висока температура, болки в стомаха, ревматизъм, цироза, суха кожа, както и при невротични сърдечни смущения. Външно с краставична трева се правят бани и промивки при възпаление на очите, както и гаргара. Има диуретично, противовъзпалително, слабително, омекчително и потогонно действие.

Приготвяне на краставична трева

В добре затворен съд се заливат с 250мл вряла вода 4 супени лъжици от билката. Оставя се да кисне така 5 часа, след което се прецежда и се добавя захар за подслаждане. Пие се на малки глътки за три дни.

Интересно

Някои използват пресните листа за приготвянето на лечебна салата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.