Коча трева – Nepeta cataria

Латинско име на коча трева

Nepeta cataria (Labiatae/Lamiaceae)

Други български имена на коча трева

мачо биле, бабица

Имена на чужди езици на коча трева

catmint, catnip (английски); cataire, menthe des chats (френски); gewohnliche Katzenminze, Katzenminze (немски); erba-de-gatta (италиански); hierba gatera, menta de gato (испански)

Разпространение на коча трева

Расте край пътищата, стоборите и буренливите каменисти местности.

Описание на коча трева

Сивовлакнесто многогодишно тревисто растение. Има изправено или полегато стъбло, което е силно разклонено и достига до метър височина. Листата му са разположени срещуположно, имат сърцевидна форма и са назъбени, с дълги дръжки. Цъфти с бели или лилави цветове, които са събрани в прешлени от класовидни съцветия. Чашката е с тръбеста форма, а венчето е с две устни – горната е леко вдлъбната, а долната е триделна. Под горната са събрани тичинките, а прашниковите торбички са разперени. Кочата трева има приятна миризма и цъфти от юни до август.

Дрога (Използваема част) на коча трева

По време на цъфтежа се берат стръковете, като се режат около 25см от върха. Сушат се при 35 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на коча трева

Етерично масло, което съдържа пулегон и терпени, дъбилни вещества, цитрал, флавоноиди, гераниол, непаталов анхидри, дипентен, лимонен и непаталактон.

Действие и приложение на коча трева

Смъква температурата при грип и настинки, възбужда апетита. Помага при болести на нервна основа и сърцебиене. Симулант е при главоболие и световъртеж. Облекчава още стомашни болки и възпаления, колики, газове и диария. Сушената билка е инсектицид и антибактериално средство, което има общ тонизиращ ефект и действа подобряващо върху апетита. Външно може да се използва при гнойни рани, както и за обезпаразитяване.

Приготвяне на коча трева

2 супени лъжици от сушената билка се счукват и се заливат с чаша вряла вода. Изчаква се да изстине и се прецежда. Пие се по 1  чаша на ден.

Интересно

За лечение на грипни състояния и настинки може да се смеси с бял равнец и черен бъз за сваляне на температурата, а след това се пие в комбинация със самобайка. Като подправка се използва при производството на консерви. Етеричното масло от коча трева служи още при парфюмерийната индустрия и сладкарството.

One Reply to “Коча трева – Nepeta cataria”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.