Кориандър – Coriandrum sativum

Латинско име на кориандър

Coriandrum salivum (Umbelliferae/Apiaceae)

Други български имена на кориандър

кишниш

Имена на чужди езици на кориандър

Chinese-parsley, cilantro, coriander (английски); coriandre, coriandre cultive (френски); Koriander (немски); coriandolo, coriandro (италиански), culantro (испански)

Разпространение на кориандър

Идва от Северна Америка и Югозападна Азия. Може да се види и като диво растящо растение, но вече повече от 300 години се култивира. У нас се отглежда заради етеричното масло, предимно в южните региони. Обича студените и влажни зима и пролет, след които да следва горещо лято.

Описание на кориандър

Едногодишно тревисто растение. Достига до 70см височина и 30см широчина. Листата в основата му са триделни и цели, а по-горните са пересто насечени. През лятото цъфти с бели или розови цветове и ражда жълти кръгли плодове с диаметър до половин сантиметър и 10 по-малко  10 повече изпъкнали ребра. Растението е полигамно.

Дрога (Използваема част) на кориандър

От кориандъра се използват листата, семената и маслото. Растението се жъне преди плодовете му да узреят напълно. Стъблата се връзват на снопове, сушат се и се овършават. Листата се берат докато са зелени и се използват свежи. Приготвят се екстракти, дестилирано масло и прах от семената.

Характерни свойства на кориандър

Прясното растение и неузрелите плодове притежават неприятна миризма на дървеници. Узрелите плодчета имат приятна ароматна миризма и приятен вкус.

Съдържание (Химичен състав) на кориандър

Съдържа до 1,5% етерично масло, до 20% тлъсто масло, дъбилни вещества, флавоноиди, белтъчини, витамин С, манитол, липиди, кумарини, ситостерол, захари и др.

Действие и приложение на кориандър

Възбужда апетита, стимулира секрецията на стомаха и увеличава количеството на кърмата. Има  спазмолитично действие при колики и метеоризъм. Обезболяващо средство, което се използва още като откашлечно и секретолитично. Външно се използва за лечението на хемороиди и при ставни болки. Етеричното масло се прилага при конюнктивит и кератит.

Приготвяне на кориандър

С 300мл вряща вода се заливат 5-6 плодчета и се киснат около половин час. Отварата се прецежда и се пие по 50мл преди и след ядене три пъти на ден. Плодовете могат да се ядат и цели, по 8-10 броя 1-2 пъти на ден.

Интересно

Кориандърът се използва при производството на лекарства, козметични продукти както и в хранително-вкусовата индустрия като подправка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.