Кориандърът унищожава най-опасните бактерии

кориандър(Coriandrum Sativum)Учените направили тестове и установили: маслото от кориандър е способно да се справи с много щамове на опасни бактерии. Тази билка се използва в народната медицина за облекчаване на болки, спазми, гадене, гъбични инфекции и храносмилателни проблеми.
Сега учените са доказали, че кориандърът също спира растежа на 12 вида бактерии, включително E. coli, салмонела и резистентен стафилокок. В лабораторните тестове са използвли разтвор, съдържащ само 1,6% масло от кориандър.

„Очевидно, дори и толкова малко количество поврежда клетъчните стени на бактериите. Това разрушава бариерата, която разделя бактерии от околната среда, блокира процесите, включително и процеса на дишане. В резултат, бактерията умира „, – казва ръководителят на  изследванията Фернанда Домингес от Университета Бейра Интериор.

Вярно е, че маслото не действа срещу Bacillus cereus (предизвика хранителни токсикоинфекции при хора, в това число синдроми на повръщане и диария) и Enterococcus faecalis (може да е причинител на инфекции на пикочните пътища, на органите на малкия таз, на раните). Т.е., кориандърът действа, ако мембраната е пропусклива, и може да се използва като консервант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.