Коремни болки при децата

коремни болки при децатаДецата често се оплакват от болки в корема. Много трудно е да се установи доколко се отнася за сериозно заболяване. Болките често са около пъпа, понякога горе по хода на напречната част на дебелото черво или в долната половина на корема. Родителите трябва да се опитат да уточнят мястото на болките. Детето е по-спокойно в разговора с тях, отколкото с непознатия лекар, какъвто често се извиква при внезапни болки в корема. Важно за диагнозата е дали болките са налице продължително време, дали са постоянни или след период без болки се появяват внезапно като спазъм, дали при това детето повръща, има ли диария или запек.

Температурата може да помогне за установяване на причината, когато се измери в правото черво и под мишницата. Нормално температурата в правото черво е с 0,5 °С по-висока.

Когато освен коремни болки при децата има и други симптоми или общото състояние на детето е засегнато, незабавно трябва да се потърси помощта на лекар. Трудно се разпознават възпаленията на сляпото черво и някои други чревни заболявания в детската възраст.

Появата на болки при деца с пъпна или слабинна херния задължава родителите да бъдат особено внимателни. Обикновено педиатърът им показва как да върнат внимателно на място изпадналата чревна бримка, на какво трябва да обърнат внимание. Незабавно трябва да се отиде в болница, ако изведнъж се появят болки, ако хернията се увеличи много и кожата се зачерви и ако не е възможно с обичайните ръчни похвати да се върне обратно. Херниите у кърмачетата обикновено не водят до усложнения, но ако настъпи заклещване, хернията трябва да се оперира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.