Коремни болки при болния

коремни болкиКоремните болки са най-нехарактерните симптоми, срещани в практиката. Дори опитният лекар се сблъсква със значителни проблеми. Изясняването на причините за различните коремни болки не е по силите на лице без медицинска подготовка. Този принцип трябва да се спазва при грижите за болния в домашни условия. При поява на коремни болки е необходимо:

 • точно да се опише болката, като се отбележат и допълнителните симптоми — повишена температура, диария и др.;
 • да не се прилагат болкоуспокоителни средства;
 • предпазливо и критично да се прилага топлина;
 • да не се приема храна до идването на лекаря;
 • при промени в изпражненията и урината същите да се запазят и да се покажат на лекаря;
 • да не се допуска притискане или масажиране на корема, това може да предизвика ускоряване на болестния процес.

Коремни болки при колики

Коремните болки причинени от колики са винаги натоварваща проява, която налага добре обмислени и насочени действия на обслужващото лице. В домашни условия възможната причина за развиващата се колика (бъбречнокаменна или жлъчнокаменна) е до известна степен определена от предишна лекарска диагноза. Колики се появяват всеки път, когато в определен орган се появи пречка за пасажа, напр. вследствие наличие на камък. Преодоляването на тази пречка би трябвало да се постигне с усилени мускулни движения. Коликите се отличават с вълнообразни, много силни, тъпи, излъчващи се коремни болки.

Не всяка силна коремна болка е колика! Възпалителни промени или разпъвания (напр. при газове) също могат да доведат до силни вълнообразни болки, без да се развият колики и да налагат същите лечебни мерки.

При поява на коликообразни коремни болки те трябва да бъдат точно регистрирани и да се съобщят на лекаря всички съпровождащи явления и допълнителни симптоми.

Жлъчни колики

Жлъчните колики настъпват често след консумиране на богати на мазнини и трудно смилаеми храни. Силните болки с характер на спазми често се придружават с гадене и повръщане, ускорен пулс, изпотяване, бледост и повишена температура. След коликата дни наред се отбелязва усещане за налична рана и повишена чувствителност на кожата над жлъчния мехур.

Жлъчката колика не трябва да се лекува с болкоуспокояващи средства, без да е потърсена помощта на лекар. Много коремни заболявания могат да се прояват с подобни симптоми.

Бъбречни колики

Същото важи и за бъбречната колика. Тя се проявява с внезапно настъпващи болки в областта на бъбреците, често и в цялата гръбна област. Те се излъчват по посока на долните крайници.

Апендицит

Възпалението на червеобразния израстък на сляпото черво (апендикса) има особено значение. То е чест повод за операция, най-вече в детската възраст. Неразпознатите навреме възпаления на апендикса могат да доведат до неговото нагнояване, понякога до пробив на гнойта в коремната кухина. Предизвиканите по този начин гнойни перитонити са много сериозно усложнение.

Все пак не всяка коремна болка в детската възраст означава апендицит. Загрижените родители много често допускат тази възможност. Не всяко възпаление на апендикса налага хирургическа намеса.

Диагнозата не винаги е проста и достъпна, както най-често се приема. Тя предполага голям опит на лекаря и не бива да бъде поставяна от лице без медицински познания.

Показателни за апендицит по повод за търсене на незабавна лекарска помощ са преди всичко:

силна болка при натиск в долната коремна половина, тя се усилва в продължение на няколко часа, като може да се излъчва от средната коремна област към десния долен крайник;

 • гадене и повръщане;
 • запек и липса на газове;
 • променливо повишаване на температурата, която при измерване в правото черво е с един градус по-висока от тази под мишницата;
 • ускорен пулс;
 • понякога коремни болки при уриниране

Появата на всички тези симптоми или на някои от тях винаги оправдава посещението на лекаря. Операцията при апендицит е относително неопасна хирургическа намеса, която не трябва да възпира родителите да търсят своевременно помощта па лекаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.