Конски кестен – Aesculus hippocastanum

Латинско име на конски кестен

Aesculus hippocastanum – сем. Hippocastanaceae

Други български имена на конски кестен

яровка, див кестен

Имена на чужди езици на конски кестен

horse-chestnut (английски); marronnier, marronnier d’Inde (френски); gewohnliche Rosskastanie (немски); ipposcastano (италиански); castano de Indias (испански)

Разпространение на конски кестен

В България се среща като диво растение из влажните широколистни гори. Някои го отглеждат и като декоративно растение.

Описание на конски кестен

Високо 30-метрово дърво. Листата му са едри, длановидно перести, с дълги дръжки и 5-7 назъбени приседнали дялове. На цвят са тъмно зелени. Цветовете му са едри, бели и събрани в гроздовидни метлици. Има чашка с 5-делно звънче и 4 венчелистчета, които първоначално имат жълто петно, а след това става червено. Ражда плодове с две или три семена и цъфти през април и май.

Дрога (Използваема част) на конски кестен

Берат се семената и свежите листа след узряване, сушат се при 60 градуса. Кората се бели през март и се суши на 50 градуса.

Съдържание (Химичен състав) на конски кестен

В кората се съдържат есцин, кумарини (ескулин, ескулетин), дъбилни вещества и горчиви вещества. В семената се откриват тлъсто масло, нишесте, есцин, катехинови танини, витамини С, К, В и Р, ферменти, белтъчини, захари, флавони, холин и др.

Действие и приложение на конски кестен

Вътрешно помага при сърдечни пристъпи, удар, калцирани вени, разширени вени, хемороиди, измръзвания, повишена чупливост и пропускливост на капилярите, възпалени вени, вътрешни и външни кръвоизливи. Семената се използват при бронхити, дизентерия, болест на Бюргер, маточни кръвоизливи, кашлица и коремни болки. Външно се използва екстракт при кожни болести, невралгии, миалгии и за разтривка при флебит и ревматизъм.

Приготвяне на конски кестен

1 кафена лъжичка от семената се заливат с половин литър вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Корите се варят пак в ? литра вода, но само 10 мин. Отварата се пие по 150мл три пъти на ден.

Интересно на конски кестен

От конският кестен се извлича ескулин, който се използва за лечението на разширени вени, кръвоизливи, както и след излагане на йонизираща радиация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.