Коноп – Cannabis sativa

Латинско име на коноп

Cannabis sativa

Други български имена на коноп

гръсти

Имена на чужди езици на коноп

hemp (английски); chanvre (френски); Hanf (немски), canamo (испански)

Разпространение на коноп

Идва от Южна и Средна Азия, а днес е разпространен в много страни. Обича азотни почви. У нас се култивира навсякъде за производството на влакна, въжета и др. На места се среща и подивяло.

Описание на коноп

Едногодишно тревисто растение с едро назъбени дланевидни листа, покрити с жлезисти трихоми. Стъблото му е изправено. Цъфти през летните месеци, като мъжките цветове са в метлица в пазвите на високите листа, а женските са класове в пазвите на прицветниците. Коренът е разклонен и дълъг, а плодът – тъмнопепеливо с размери до 5 мм орехче. Достига най-много до 5 метра височина, а на широчина – до 1,5м.

Дрога (Използваема част) на коноп

Бере се цялата част над земята, връхчетата на цъфтящите женски растения или семената (Semen Cannabinis), след като узреят есенно време. Конопът има силна характерна миризма и е горчив на вкус.

Съдържание (Химичен състав) на коноп

Съдържа холин, канабиноиди, алкалоиди, захари, холестирин, мазнини, слуз, смоли, витамин К, канабисантивин и белтъчини.

Действие и приложение на коноп

Вътрешно се приема при лечение с химиотерапия за намаляване на гаденето, при високо налягане на очите и аденом на простатата. Помага още при възпаление на пикочо-половите пътища (нефрит, бъбречни камъни, гонорея, катар, затруднено уриниране, албуминорея), както и при задух, плеврит и пневмония. Има обезболяващо, диуретично, противовъзпалително и лаксативно действие. Външно се прилага счуканото семе при отоци, циреи, болки в гърлото. При ангини се прави гаргара.

Приготвяне на коноп

1 супена лъжица семе се счуква и се залива с 300мл вряща вода. Оставя се да кисне 1 час, след което се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди хранене.

Внимание! В много страни отглеждането и използването на конопа е забранено или ограничено от закона!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.