Симптоми на колита

Кой са най-честите симптоми на колита?

симптоми на колит

Колитът е заболяване, което протича с възпаление на дебелото черво. Причините които могат да доведат до него са разнообразни – инфектиране, автоимунни заболявания,  лошо кръвоснабдяване и др..

До възникване на болестта може да се стигне поради някой инфекции и болести. Колита има много разновидности, които се проявяват с различни симптоми и зависят от вида на колита, но като цяло е възможно да се приеме, че заболяването е свързано с появата на болки и неразположение в корема и диария.

Също така има вероятност да се появят и други характерни симптоми на колит като мелена(кръв в изпражненията). В допълнение, поради диарията може да се появят и хемороиди, които да кървят. Без значение от причината, присъствието на кръв не е нормално поради което, ако болния получи такива симптоми трябва да се консултира задължително с лекуващият си лекар

Коремните болки могат да се периодични в зависимост от пристъпите на диария и след нея утихват. В някои случаи болката от колита може да бъде и постоянна. Има вероятност и да се появят и други симптоми  – треска, фабрилитет, инфекции и възпаления.

Симптоми на колит са много и разнообразни, поради наличието на голям брой видове колит и индивидуалните особености на болния.

2 Replies to “Симптоми на колита”

  1. Вили Великова :

    Почти всички хора имат колит и е важно да знаем как се проявява и как да се справим с него!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.