От кои храни се повишава кръвното?

Мазното месо съдържа много холестерол и наситени мазнини.

Показатели на кръвното налягане по-високи от 140/90 mmHg се отнасят към високото кръвно налягане. И без признаци на главоболие и омаяност, нелекуваното високо кръвно налягане води до коронарни сърдечни заболявания, удар и бъбречна недостатъчност. За да се контролира хипертонията е важно да се спазва диета,която изключва храни, които повишават стойностите на кръвното налягане.

Пакетирани храни  Солта- Като основен рисков фактор за развитието на хипертония е употребата на голямо количество сол (натриев хлорид) в храната. Натрият се съдържа в замразените и консервираните храни,киселото зеле, консервите, маслините. Също така сосовете и течните подправки към зеленчуците са с високо съдържание на натрий, както и соковете и сосовете към пастите и спагетите. Когато купувате пакетирани храни, изберете тези с най-малко натрий или изобщо без сол.

Преработено месо При преработването на месните колбаси се прибавя сол, за да намали действието на вредните бактерии и да подобри вкусовите качества на месото. Беконът, шунката, саздърмата, кренвиршите,трайните и малотрайни салами са част от местните продукти със съдържание на натрий. Консервите от шкембе и русенско варено са също с не малко количество сол.

Алкохолни напитки Алкохолните питиета са бедни на хранителни вещества,а и са с високо съдържание калории. От злоупотребата с алкохол може да се напълнее, а това води до хипертония. Следователно алкохолът трябва да се ограничи. За жените до чаша бира или вино,а за мъжете до две.

Мазни храни Нерационалното хранене с употребата на храни със съдържание на мазнини може да доведе до сериозно повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта. От това кръвоносните съдове се стесняват и запушват, а по стените им се отлагат мазнини и холестерол.Това е заболяване се нарича атеросклероза и е причина за високо кръвно налягане. Запушването води до сърдечна недостатъчност или удар. Много са храните с високо съдържание на мазнини. Някои от тях са тортите, консервираните меса, пържените ястия, чипсовете, консервираните меса, продуктите приготвени с масло или свинска мас. Отбягвайте да консумирате дресингите и сосовете приготвени с мазнини.

One Reply to “От кои храни се повишава кръвното?”

  1. Мариела Димитрова :

    Соленото повишава кръвното, защото задържа вода. Трябва да се яде по безсолно, а най-добре да не се соли допълнително. Солта и без друго е вредна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.