Кои са верните твърдения за алкохола ?

Вино

Към днешна дата съществуват куп изследвания за употребата на алкохола и неговото влияние върху организма. Все по-често ставаме свидетели на публикации в пресата, които объркват дори и най-интелигентните хора като спорят за това дали алкохола може да бъде полезен за здравето или тъкмо обратното. Твърденията, че умереното използване на алкохол може да предпазва от дадени болести биват рязко оборвани от други тези, които твърдо заклеймяват използването на спиртни напитки.

Дали пиенето е полезно или не, е въпрос който тепърва ще бъде дискутиран от обществото. Има обаче една желязна логика, която трябва да следваме и тя е, че ако не употребявате алкохол, няма смисъл да започвате за да се предпазите от даден проблем със здравето.

Ако пък прекалявате с чашката при всички положения увреждате вашето здраве тъй като, съществуват безспорни доказателства, че етанолът е твърда протоплазмена отрова или с други думи действа на клетъчното ниво като уврежда жизнените структури и механизмите при човека.

Умерената употреба на алкохол е нормална тъй като добре знаем, че в определени случаи действа и успокояващо. Въпросът е дали ние разбираме правилно думата „умерена“ като в това се корени целият проблем.

На балканите например ежедневното употребяване на двеста – двеста и петдесет милилитра твърд алкохол е нещо напълно нормално а ако говорим за бира или нискоалкохолни напитки въобще не отваряме тема по въпроса за вредата. Много от нас твърдят, че употребяват алкохол но „не ги хваща“ или „не им личи“ тоест не се чувстват пияни или подвластни на течността.

Разбира се, че е възможно употребата на алкохол да не води до видими промени в поведението на даден човек но това далеч не означава, че активното пиене не нарушава биохимичните процеси породени от висококонцентрираният етанол. Активността на ензима Алкохолдехидрогеназа допринася за това организмите ни да се борят с определено количество поет алкохол.

Възприемането на приетият алкохол е различен при различните индивиди и раси. Именно това е причината едни да пият повече без това да нанася сериозни вреди на организма а други да получават Цироза и то при употребата на незначителни количества алкохол.

Известни професори гастроентеролози твърдят, че черният дроб на човека е много здрав но няма смисъл да насилваме нещата като го унищожаваме чрез употреба на различни видове алкохолни напитки. Трябва да знаем също, че нездравословното хранене е още една причина за трайното увреждане на черните ни дробове.

Относно може ли да извлечем някакви позитиви от употребата на алкохол то учените правят изследвания, които доказват, че консумацията на алкохол в много малки дози е възможно да повлияе положително при предпазване от миокарден инфаркт или мозъчен инсулт. Допустимите количества, за които говорят медиците се определят като 1 алкохолна единица при жените и една до две алкохолни единици при мъжкият пол.

Една алкохолна единица е равна на петдесет до седемдесет милилитра концентрат, сто и петдесет милилитра вино или триста и петдесет милилитра бира. Твърдият алкохол носи по-голям риск от заболявания като цироза или рак и заради това е препоръчителна употребата на считаните за по-нискоалкохолни напитки каквито са бирата и виното.

Спирането на алкохола е трудна задача за мнозина, но е задължително да вземем мерки преди да се появят сериозните диагнози хепатит, цироза, алкохолна стеатоза, полинервопатия и различните проблеми с храносмилателната система (стомах, дробове, дебело черво и т.н.).

Повишаването на специфичните ензими в нашата кръв АсАТ и АлАТ свидетелстват за проблеми с черният дроб. Заради това ви съветваме да правите профилактични прегледи особено ако сте любители на алкохола. Нивата на въпросните ензими могат да бъдат нормализирани чрез спиране или максимално ограничаване на алкохола като се започне назначено от компетентен медик лечение чрез хепатопротектори, възстановяващи чернодробните клетки.

Безопасната и периодична употреба на алкохол в ограничени количества е позволена стига винаги да знаем какви са рисковете, които поемаме и да можем да сложим границата!

2 Replies to “Кои са верните твърдения за алкохола ?”

  1. даниела иванова :

    Всичко, но в умерени количества. Всяко излишество е вредно.

  2. даниела иванова :

    Нищо човешко не ми е чуждо все пак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.