Кога ще настъпи краят на фертилитета за жената?

Кога настъпва краят на фертилитета при жената?    Като перименопауза се дефинира периодът преди самата менопауза. Характеристиките му могат да са много ясно различими за някои от жените, като единични случаи на „горещите вълни”, но другите като намаляването на репродуктивните опции и възможности, оставяйки по-малко очевидни.
Ключовият критерий за оценката на фертилитета за жената е количеството на фоликулите в яйчниците, по-късно от които ще се развие и отдели годната за оплождане вече яйцеклетка. Броят на яйцеклетките при всяка една жена е заложено още с раждането си. Предполага се, че възлизат някъде около 1,5 – 2 милиона, но незначителен брой от тях ще се развият в яйцетклетки, които ще отдели организма за възпроизводството и годните за оплождане ще са още по-малобройни.
До към първата менструация ще се изгубят около 11 000 яйцеклетки. При навлизането в пубертета, броят на яйцеклетките вече е редуциран до скромното число около 300 хиляди яйцеклетки, подобно всеки месец не престават да “изчезват” някъде около 1000 броя яйцеклетки. Феноменът не може да бъде прекратен независимо от стандарта и начина на живот водещ от жената, приема на лекарства, хранителните добавки, бременностите и ражданията… Настъпва моментът в живота на всяка жената, когато всичките яйцеклетки ще се изчерпят и яйчниците ще спрат да отделят естрогена – това събитие ще даде началото на менопаузата.
За последните няколко десетилетия са направени множество проучвания и изследвания, които изследват промяната на фертилните възможности за жената.  За средната възраст, за която жените ще загубят репродуктивните си възможности според данните е някъде около 40-те години, а навлизането им в менопаузата ще е около 50-те им години. Настъпването на менопаузата посочва края на фертилния период за жената.
В края на 30-те количеството на фоликулите в жената доста спадат. Яйцеклетките обичайно не са подходящи за процеса на оплождането, което е и основната факт за намаления фертилитет на жените. Наблюдава се при жени от 35 годишна възраст и нагоре, периода на бременността и за раждането са обвързани с по-голям риск за здравето на майката и за бебето.
Перименопаузата е времето на прехода за женския организъм от фертилитета към инфертилитета. Чрез този междинен период, жената почва да забелязва промените свързани с месечния и цикъл, които във времето стават все по-забележими. Обичайно ще е възникването на месеци без менструацията, промяната на продължителността за менструалното кървене, също и количеството  на отделената кръв и други. “Невидимите” промени съдържат понижаване на нивото за половите хормони, дисбаланс в хормоналното съотношение на половите хормони, разстройване на етапите на менструалния цикъл.
Вече често се забелязва тенденцията на жените да забременяват и да раждат към 30 – 35 годишна възраст с тенденцията тази възрастова граница да се мени към покачване в момента.
При перименопаузата и менопаузата настъпват в различна възраст за всяка една жена, те се влияят и от разни други фактори, като наличието на наследствените и автоимунните заболявания, както и намерението за бременност е възможно да бъде затруднено или поставено под голям риск. Затова е препоръчително за жени до 35 годишна възраст, чийто опитите за забременяване не са успешни до една календарна година, да се потърсят специалист за консултиране и оценка за фертилитета.
За  жените около 35 години се отбелязва известно влошаване на здравословното им състояние, като вследствие на възрастовите промени за организма им. За някои от случаите е напълно възможно активирането на наследствено заложените заболявания. Като едно от задължителните предусловия при планирането на зачеване е уместно да се контролират здравословните състояния, които ще могат да навредят и да усложнят бременността, като това са диабета и високото кръвно налягане.  Да не се забравя, че за жените след 35 годишната възраст рисковете от загубата на плода, както преждевременното раждане и дори генетични аномалии са доста големи, затова трябва да се вземат необходимите мерки за оптималното им редуциране. За генетичната консултация направена преди планирането на самата бременност, ще ви е само от полза и дори  всичките изследвания препоръчани от лекарите сметнати за необходими да се направят според особеностите за семейството.
При опитите за бременност в продължението на 6 месеца при жените над 35 годишна възраст, които не получават положителен резултат, затова с намерение да не се погубва ценното време една консултация със специалист по репродуктивното здраве е повече от належаща. Понякога самата двойката се нуждае от запознаване с допълнителна информация за по-бързото постигане на резултат и в други случаи се препоръчва леката намеса, например от хормонална терапия за поддържането на баланса на половите хормони позволяващи зачеването, а в трети случаи се прибягва и до асистираната репродукция.
Ако една жена не се стреми към бременност, перименопаузата и приключването на фертилния период не би трябвало да я обезпокои. Обаче това не винаги означава да пренебрегва предпазните съвети срещу нежеланата бременност в перименопаузата, защото такава все още е напълно възможна да се получи по естествен път.  За менопаузата се смята да е навлязла едва след като в продължението на 12 месеца да няма отчитане на менструация.
За жените над 35 годишна възраст, които не са пушачки, освен начина да се предпазят от нежеланата бременност е приемът на противозачатъчните таблетки допринасящи за регулирането на менструалните цикли, което е от голямо значение за личния им комфорт. Те също са и помощно средство срещу загубата на костната плътност и срещу ограничаването на периодичността на „горещите вълни”. Заслужава ли си да се прибягва до тях, този съвет може да даде единствено гинеколога. Наложителността от профилактичните прегледи 1 – 2 пъти в годината продължава дори и след тази възраст, защото грижата за половото ви здраве се насочва към ранната профилактика за онкологичните заболявания. Профилактичните прегледи за рака на гърдата и рака на маточната шийка са въпрос за личната грижа и заинтересованост от собственото ви здравословно състояние.

3 Replies to “Кога ще настъпи краят на фертилитета за жената?”

  1. Вили Великова :

    Честотата на бременностите намалява, а тази на абортите се увеличава при двойки, в които бащата е над 40 годишна възраст.Шансовете на жената да забременее намаляват с напредване на възрастта и по-точно след преминаване на 30-те. Оказва се обаче, че е намалена и фертилността на мъжете.

  2. Bonboncheto :

    Тази дума фертилитет и аз я знам Това е когато жената може да има деца.

  3. Надежда Николова :

    Краят на фертилитета настъпва кагато е невъзможно забременяване няма отделяне на яйцеклетка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.