Киселото мляко с пробиотици предпазва от язва и хроничен гастрит

кисело мляко с пробиотициКиселото мляко, което е с прибавени пробиотици подобрява ефекасността на четирикратната терапия на инфекцията,  която се предизвиква от бактериите Helicobacter pylori – най-честият виновник за язва на стомаха и хроничен гастрит, се твърди в статия, поместена в списание American Journal of Clinical Nutrition.

Бактериите Lactobacillus bulgaricus и Bifidobacterium animalis, които трябва да се съдържат в киселите млека, затрудняват растежа на Helicobacter pylori, твърдят учените. Прибавянето на кисело мляко, като хранителен продукт към четирикратната схема на терапия, прилагана за премахване на тази инфекция, повишава ефикасността на лечението и при повишена резистентност на гастритообразуващия патоген към антибиотиците.

Тройна терапия при наличие на Helicobacter pylori

Тройната терапия против заразата в повечето случай представлява едновременното лечение с инхибитор на протонната помпа, който подтиска получаването на кислород в стомаха и два антибиотика. Въпреки това при 23% от случаите не се постига ефект. Затова по-често се препоръчва четирикратната схема за лечение.

Четирикратна схема – за по-добри резултати

Четирикратната схема е по-силна и ефективна. Тя постига успешен резултат при 85% от клиничните случай. Според американските учени в комбинация с кисело мляко инфекцията с H.pylori се излекува на практика при всички болни.

Изследователите съветват началото на приема на киселото мляко да започне един месец преди началото на четирикратната схема. За всички останали – да се консумира по възможност по-често.

Количеството на пробиотиците в българското кисело мляко е доказано, че е по-голямо, отколкото в по-голямата част от другите страни. Това му качество се понижава, ако по време на производство се прибавя сухо мляко или се използват чужди технологии. Затова четете етикета на опаковката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.