Киселец – Rumex acetosa

Латинско име на киселец

Rumex acetosa – сем. Polygonaceae

Други български имена на киселец

кислек

Имена на чужди езици на киселец

garden sorrel, sorrel, sorrel dock, sour dock (английски); grande oseille, oseille de pres (френски); Wiesensauerampfer (немски); acetosa, erba brusca, romice acetosa (италиански); acedera comun (испански)

Разпространение на киселец

Среща се в цяла България по влажните предбалкански, балкански и полски ливади на височина до 2300м. Из посевите се открива като плевел, а също така се и култивира.

Описание на киселец

Многогодишно двудомно растение, което достига до метър височина. Има право, голо и зелено стъбло. Листата в долната част на стъблата са стреловидни и имат дълги сочни дръжки. Нагоре листата се стесняват и обхващат цялото стъбло. Цветовете са зелени и в снопове по клонките. По ръбовете си околоцветните листчета са бледо зелени или червеникави. Ражда тъмно кафяви, островърхи плодове със светло петно в основата им и червеникави крилца. Младите листа имат лек и приятен кисел вкус. Цъфти от май до юли.

Дрога (Използваема част) на киселец

Преди да цъфне се берат листата, заедно с младите клонки.

Съдържание (Химичен състав) на киселец

Съдържа много витамин С, силициева киселина, оксалова киселина, каротин, кверцетин-3-галактозид, минерални соли (предимно калиеви и манганови), белтъци, калиев биоксалат, рутин и желязо. В корените се откриват още дъбилни вещества, хризофанова киселина и оксиметилантрахинон.

Действие и приложение на киселец

Действа тонизиращо и диуретично. Увеличава секрецията на жлъчката, ускорява обмяната на веществата, възвръща апетита. Лекува кожни обриви и лишеи, както и разстройства на стомаха. Основно се използва като затягащо и противоскорбутно средство, но може да се използва и като храна, за приготвянето на супи.

Приготвяне на киселец

2 супени лъжици от киселеца се варят в половин литър вода за 5 минути. Или може 15гр от изсушената билка да се запарят в 2 чаши вряла вода.

Внимание! Съдържа оксалати, поради което не се препоръчва за хора, които имат склонност да образуват камъни и пясък в бъбреците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.