Кимион – Carum carvi

Латинско име на кимион

Carum carvi (Umbelliferae/Apiaceae)

Други български имена на кимион

ким, кимел

Имена на чужди езици на кимион

caraway, carum (английски); anis des Vosges, carvi, cumin des pres (френски); Kummel (немски); carvi (италиански); comino de prado (испански)

Разпространение на кимион

Среща се в Европа, Северна Америка и Средна Азия. У нас се среща като диво растение по планините. Вирее и по ливади. В южните райони на страната се култивира.

Описание на кимион

Двугодишно тревисто растение, достигащо 1м височина и 30см широчина. Има вретеновиден корен и дребни, бели цветове. Листата са последователни и пересто нарязани на яйцевидни дялове. Първата година образува листна розетка, а втората – ръбесто и разклонено стъбло. Плодът е продълговат или късо-елипсовиден, с надлъжни ребра, разпадащ се надлъжно на две едносеменни половини и има специфична миризма. Цъфтежът му е от май до юли.

Дрога (Използваема част) на кимион

Използват се свежите листа и корени, а при пълно узряване се събират и семената, които се сушат. Маслото от растението може да се използва като подправка или при производството на парфюми.

Съдържание (Химичен състав) на кимион

Съдържа до 6% етерично масло (алфа-карвон, дехидрокарвон, карвакрол, алфа-лимонен и дехидрокорвеол), флавоноиди, смоли, белтъчини, смоли, тлъсто масло и кумарини.

Действие и приложение на кимион

Вътрешно се взема при проблеми с храносмилането, газове, разстройство, бронхит, колики, затруднено уриниране, нередовна менструация и недостатъчна кърма. Външно помага при ларингит и възпаления на дихателните пътища.

Приготвяне на кимион

Една доза се приготвя от 2 чаени лъжици, които се запарват в половин литър вряща вода, оставя се да изстине и се прецежда. Пие се по 100мл преди хранене. Външно маслото може да се нанася при масажи за облекчаване на настинки.

За възбуждане на апетита се взема кимион на прах с върха на ножа 1 час преди ядене. Може да се приеме и кимионово етерично масло 3 пъти на ден по 3—4 капки на бучка захар.

Интересно

Когато се дъвчат, семената от кимион успокояват болките в стомаха и разстроения стомах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.