Кашлица при болния – причини, видове, лечение

кашлицаДихателиите пътища (трахея, бронхи) са покрити с лигавица, която винаги отделя слуз, за да предотврати проникването на бактерии, прахови частици и др. в белодробните алвеоли, овен това лигавицата има и реснички, извършващи движения посока от белите дробове към трахеята и отстраняващи по този начин попаднали чужди частици.

Никотинът парализира движението на ресничките, така че в белите дробове на пушачите могат да попаднат не само съставки от тютюневия дим, но и други вредни замърсители от въздуха. Това е една от причините за типичната кашлица при пушачите.

Образуваната слуз се отделя от дихателните пътища особено когато е в по-голямо количество. Това става с помощта на къси, силни издишвания — кашлицата. Кашлицата следователно може да бъде израз на най-различни дразнения на лигавицата.

Видове кашлица

Различават се главно:

  • дразнеща кашлица, при която въпреки силното дразнене храчка не се отделя и която може да бъде много мъчителна (суха кашлица);
  • кашлица с храчки, при която с всяко закащляне се отделят различни количества секрет (отхрачваща кашлица);
  • астматична кашлица, която протича с типично затруднено издишване и при която след дълъг пристъп на суха кашлица се отделя много малко гъста слуз;
  • спастична кашлица, съответно пристъпна кашлица, например при вдишване на дразнещи газове. Тя може да протече с чувство на задушаване.

Всяка кашлица, която продължава повече от 3 седмици, трябва да бъде изяснена от лекаря. С кашлица може да се прояви и опасният бронхиален рак, и то преди настъпването на други оплаквания. Бронхиалният рак спада към най-честите тумори, особено при пушачи. Ранното му разпознаване (например при профилактични рентгенови прегледи) е решаващо във връзка с възможностите за лечение.

Внезапно появилата се кашлица както при болните на легло, така и при други болни може да бъде признак на усложнение, поради което лекарят трябва своевременно да се уведоми. Недостатъчното вентилиране на белите дробове може да доведе до белодробно възпаление. При положение, че са своевременно открити и се лекуват правилно, възпаленията на белите дробове днес не представляват опасно усложнение. Лечението (особено в детската възраст и при по-възрастни болни) трябва да започне навреме, тъй като белодробното възпаление води до много сериозно натоварване на сърцето.

При малки деца възпалението обикновено обхваща цялата белодробна половина. То може да настъпи в продължение на няколко часа, поради което при увеличаваща се дихателна недостатъчност (очевидно движение на ноздрите при вдишване и издишване и синкав цвят на устните) незабавно трябва да се потърси лекар. Дишането може да се облекчи, като се повдигне достатъчно горната част на тялото. При силна кашлица с отделяне на храчки не трябва да се прилагат потискащи кашлицата препарати.

Сиропи за кашлица

Сиропите за кашлица имат отхрачващо действие (съдържат много захар и етерични масла). Те не са лекарства против кашлица. Други препарати съдържат потискащи кашлицата вещества (напр. кодеин). Те са показани при дразнеща кашлица и нощно време, тъй като мъчителното дразнене смущава нощния сън на болния. Тези потискащи кашлицата лекарствени средства не трябва да се използват през деня и при кашлица с отделяне на много храчки. Потискането на кашлицата може да причини застой на храчките и да благоприятства развитието на белодробно възпаление.

Ако се забележат примеси от кръв в храчките, това трябва да се съобщи на лекаря.

Домашно лечение на кашлица с храчки / влажна кашлица /

Кашлицата с храчки (влажната кашлица) се лекува с копривени корени. Вадят се от земята 2-3 кг, измиват се и се на­рязват на дребно, сушат се в пещ до зачервяване (не бива да изгарят) и след това се счукват. Една супена лъжица от тези корени се вари в 500 г прясно мляко или вода и 2-3 лъжици мед. Когато течността остане 250 г, се прецежда и се пие предобед като чай, докато е топла. Това се прави 20-30 дни. Ако се наложи, лечението може да продължи. Не бива да се яде кисело, солено и люто.

Домашно лечение на постоянна кашлица

Приготвя се отвара от 10 г корени, стеб­ло, листа и цвят на камиляк (слез), 10 г цвят от свирчовиниа, 10 г цвят от бъзак, 10 г липов цвят, 10 г корени и листа от подбел. Билките се варят в 1200 г вода или прясно мляко, ка­то по време на варенето се прибавят 40 г захар и 40 г пчелен мед. След като водата изври до 800 г, отварата се прецежда и се изпива на два пъти — предобед 400 г и след вечеря 400 г. Пие се, докато е топла. Такава отвара се приготвя в про­дължение на 20 дни и повече, докато болестта се излекува.

Лечението на постоянна кашлица трябва да се започне навреме. Късното е безпо­лезно. Повреждат се белите дробове от силното напрежение. Цветовете на билките, които са необходими, трябва да се бе­рат през май, юни и юли, когато цъфтят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.