Календар на бременността за 6 седмица

Календар на бременността: 6 седмица

Петата седмица от бременността

1. Бъдещата майка

Много повече се усилва гаденето, което е следствие на повишаването на нивата на половите хормони. Предимно оплакванията са сутрин, но може да се забелязват и по-късно за деня.

Гърдите са вече видимо по-големи, по-тежки и ареолата около зърното потъмнява.

За този период е много важно бъдещата майка да може да избегне рисковете на токсоплазмозата. Риск от такова заболяване се забелязва при отглеждането на котка. Най-добре ще е грижите за котето да се поемат от член на семейството. Много е препоръчително домашният ви любимец да има изградени навици, които да засягат чистотата на храната ви. Но не е задължително да се лишавате от любимеца си, но наблюдаването на хигиената е необходимо.

Симптомите засягащи токсиплазмозата са много подобни на грипа. Но пораженията върху плода могат да са много сериозни. В тази насока е много добре да бъдат измивани всички хранителни продукти, както и да не се консумират тези с неизвестен произход.

2. Бъдещото бебе

В края на седмицата вече плодният сак ще е с големината от 4 до 6 милиметра. Задължително той трябва да се наблюдава при вагиналното ехографско изследване в този период.

Ембрионът за тази седмица ще се промени неочаквано бързо. Ще продължава да се доразвива зачатъкът на пъпната връв. Но тя ще бъде напълно готова да функционира едва през 12-та гестационна седмица.

Сърцето ще изглежда като голяма издутина в тялото, то вече е започнало да изпомпва кръв, като стабилизира и циркулацията й. Възможността да се наблюдава сърцето на ехографския монитор е около 86%.

През шестата седмица ще се появяват началните зачатъци за ръцете и за  краката. Започва бързо образуването на нарастващите клетки, примордията, от които ще се развият черният дроб, белите дробове, панкреасът и стомахът. Още  започват да се формират и ларинксът, ушите, вътрешното ухо и очите. Започва още  началото на цепката на устата.

 3. Съветите

Периодът е много критичен за развитието на бебето, затова е  препоръчително е да се избягва тютюнопушенето, алкохола, приема на лекарства и разни други вредни фактори.

По отношение на гаденето бъдещата майка може сама да си направи изводите точно кои миризми и кои храни ще влошават състоянието й. Обаче не бива да се лишава от полезната храна, а дори да се прибягва към редовен здравословен  режим, който да й носи постъплението на разнообразни и полезни вещества. При повръщането трябва да се пие доста вода, за да се избягва обезводняването на организма.

Препоръчително е да се закусва сутринта в леглото, защото ще зареди бременната жена с енергия и ще предотврати усещането за гадене. Най-подходящо е хапването на по-лека и солена храна.

Най-полезният хранителен режим подходящ за майката и за бебето включва много  белтъчини, както и сложните въглехидрати и доста течности. Трябва да се избягват мазните храни, защото натоварват, а пък сладките храни носят само „кухите калории“ без да имат градивен материал.

Много често жената за този период се чувства отмаляла и без сили, затова не бива да се укорява за по-малкото свършената работа. Сега почивката е доста  необходима и след известно време пак ще се чувствате по-жизнена. Ако се наложи потърсете помощ за воденето на домакинството.

Ако се появи кървене в този период това е много тревожен сигнал. Затова е задължително да се посети акушер-гинеколог за консултация. Прегледът е много  необходим, за да може да се установи как е жизнената дейност на ембриона. При  този период са доста характерните така наречени миседи. Доста възможно е да не доближи прогестерона, което се обосновава с хормоналната терапия.

Тревожните симптоми могат и да бъдат различни освен кървенето, като отделянето на съсиреци, също спазмите и болките в коремната област. Доста от  жените през бременността си прокървяват и въпреки това износват и раждат напълно здраво бебе. Затова при наличието на подобни оплаквания не бива да се предполага веднага за най-лошото, а да се насочите към акушер-гинеколог за консултация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.